biznis
0

Radnici bivšeg Azota nastavili štrajk glađu

FENA
Oko 100 radnika bivše Hemijske industrije Azot u Vitkovićima nastavilo je štrajk glađu.

Prema riječima predsjednika štrajkačkog odbora Seada Zorlaka uprkos lošim vremenskim uvjetima, radnici su odlučni da uz nadljudske napore istraju u svojim zahtjevima.

''Situacija nije najbolja jer boravimo na otvorenom. S obzirom na to da je uglavnom riječ o starijim ljudima koji imaju zdravstvenih problema, glad i hladnoću teže podnosimo. Već su četiri radnika medicinski zbrinuta, a i situacija s ostalima je jako teška'', kazao je Zorlak, dodajući da, iako su pravovremeno obaviještene sve nadležne institucije uključujući i Vladu BPK-a, radnike do sada niko nije obišao.

''Jutros je upućen novi dopis prema premijeru i ministrima u Vladi u kojem tražimo da se pojave među radnicima i daju odgovore na naša pitanja u vezi s rješavanjem ove nastale situacije. Međutim, još niko se nije pojavio'', kazao je Zorlak naglasivši da uprkos tome štrajk glađu neće biti prekinut sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, a to je jednokratna novčana pomoć ovim radnicima od Vlade BPK-a dok se ne počnu izvršavati sudske presude koje su radnici dobili u predmetu s novim vlasnicima.

Kako saznaje Fena, stav Vlade BPK-a trebao bi biti poznat sutra za kada je zakazana pres-konferencija.