Zbog ukidanja radnih mjesta
0

Radnici ArcelorMittala će protestovati 20. decembra

Klix.ba
Radnici ArcelorMittala Zenica odlučili su protestvovati zbog smanjenja radnih mjesta koja se očekuju početkom 2013. godine.
Detalj sa press konferencije
Detalj sa press konferencije
Predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica Zuhdija Kapetanović na održanoj konferenciji za novinare istakao je kako će programom ekonomskih, tehnoloških i strukturnih izmjena u ArcelorMittalu Zenica i aneksom Kolektivnih ugovora, broj uposlenika ove kompanije biti smanjen za 360 radnih mjesta. Smanjenje radnih mjesta povećati će pritisak na preostalu radnu snagu kao i mogućnost povreda na radu i onečišćenje okoliša.

Tim povodom Sindikat radnika zeničkog industrijskog giganta odlučio je 20. decembra sa početkom od 15:00 sati protestvovati pred direkcijom kompanije kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom kompanije prema zaposlenicima, smanjenjem broja radnih mjesta te nepoštivanjem radnog zakonodavstva.

"Belgijanci i Francuzi su uz podršku Vlade i ministarstva odlučno rekli "ne" ArcelorMittalu, a ako treba mi ćemo protestvovati svaki dan.", izjavio je Kapetanović.

Radnici pored zaustavljanja smanjenja radnih mjesta žele i ispunjenje drugih uvijeta kao što su poštivanje Socijalnog paketa, stop slanja radnika na čekanje, stop diskriminaciji svih vrsta mobinga i drugi.

Protest nezadovoljnih radnika ArcelorMittala Zenica bit će održan ispred glavne direkcije kompanije AMZ u četvrtak, 20. decembra, sa početkom od 15:00 sati.