Lukavac
0

Radnici “Aide” jedini spas vide u odcjepljenju

RTV Lukavac
Nezadovoljni trenutnom situacijom, nekoordinacijom sa glavnim rukovodstvom fabrike "Aida“ Tuzla, zaostalim platama, otpuštanjem 12 radnika i nizom drugih stvari koje koče daljni rad i razvoj fabrike, predstavnici sindikata lukavačke "Aide“pomoć su potražili i u uredu općinskog načelnika u Lukavcu Dževada Mujkića.

Iznoseći trenutnu problematiku naglasili su da kao jedini i mogući izlaz iz ove situacije vide odcjepljenje i osamostaljivanje ove poslovne jedinice, kojim bi se uz novo rukovodstvo i direktora koji bi imao ovlasti ugovaranja poslova i rukovođenja, ova firma mogla dovesti u normalu. Kako su naglasili, maćehinski odnos tuzlanskog rukovodstva na čelu sa generalnim direktorom Enesom Osmanovićem, ne omogućava normalno poslovanje ove firme, jer kako kažu, svi poslovi povjereni su drugim poslovnim jedinicama, dok je lukavačka izuzeta.

Uz ranije zahtjeve kojima se traži da se do 15. novembra izvrši uposlenje čitavog pogona, isplate oktobarske plaće ne manje od 350 KM, kao i razlika za august, iznađe mogućnost za povratak ranije otpuštenih 12 radnika, predstavnici radnika tražili su još i pregovore o odcjepljenju, te rješavanje tužbe koju je 32 radnika podnijelo protiv fabrike, zbog koje je trenutno opstrukcija na mašinama bez kojih je proizvodnja nemoguća. Iako je savjet radnika donio Odluku kojom se zabranjuje izuzimanje mašina, smatraju da je ovo još uvijek gorući problem.

Sam vrh ove firme obećao je 39.000 KM za izmirenje troškova, ali u ovoj situaciji, po riječima štrajkačkog odbora, ta sredstva nisu dovoljna, jer se njima može izmiriti samo dio duga. Predstavnici radnika su se trebali sastati i sa generalnim direktorom i menadžmentom "Aide“ kako bi se ovi problemi što prije riješili, međutim rukovodstvo se na sastanku nije pojavilo, uz objašnjenje da je direktor zauzet, te da će učiniti sve da proizvodnja od petka krene nabolje.

Uz ingerenciju načelnika Mujkića, dogovoren je nastavak razgovora u nadležnom Ministarstvu Tuzlanskog kantona. Tako bi danas ili sutra resorni ministar trebao primiti štrajkački odbor ove firme te zajedno sa njima iznaći kompromisno rješenje.