Uključene i mjere izolacije
0

Putin: Ruska vlada spremna za borbu protiv krize

SRNA
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Ruska vlada spremna je da primjeni mjere protiv krize naredne godine, ako dođe do pogoršanja globalnih ekonomskih okolnosti i njihovog negativnog uticaja na domaću privredu, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Ako se spoljne ekonomske okolnosti dramatično se pogorašju 2013. godine mi smo pripremili plan borbe protiv krize, uključujući eventualno mjere izolacije, kao i izmjene planirane budžetske potrošnje“, rekao je Putin na četvrtom godišnjem investicionom forumu "Rusija zove“, čiji je sponzor VTB Capital, dio druge najveće banke u zemlji.

"Te mjere bit će primijenjene samo ako se to pokaže neophodno", ističe Putin i dodaje da se nada da one neće biti potrebne.

U slučaju krize ruska vlada pokušava da zamijeni federalne obveznice za hartije od vrijednosti banaka kako bi podigla njihovu kapitalizaciju i tako im pomogne da otklone finansijsku i ekonomsku krizu.

On je dodao da će osim toga vlada dati garancie kompanijama koje rade u strateški važnim sektorima što će pomoći stabilizaciji ruske privrede u bilo kakvim okolnostima.

“Najbolja garancija za stabilnost je zadržavanje politike privrednog rasta, podsticanje poslovnih aktivnosti, trgovine i investicija“, rekao je Putin, i istakao značaj ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

“Učešće u ovoj organizaciji za nas je ključni spoljni ekonomski prioritet. Očekujemo da će ovaj potez uticati pozitivno na stav investitora i otvoriti vrata novim projektima“, rekao je Putin.