Rusija
0

Putin protiv osnivanja "gasnog OPECA-a"

FENA
Ruski premijer Vladimir Putin ukazao je u utorak na neophodnost koordinacije djelovanja zemalja proizvođača prirodnog gasa, precizirajući da to ni u kom slučaju ne znači i formiranje kartela sličnog Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

"Riječ je o takozvanom forumu zemalja proizvođača gasa i tu ideju mi podržavamo", rekao je Putin po završetku susreta s egipatskim premijerom Ahmedom Nazifom odgovarajući na pitanje o mogućnosti formiranja "gasnog OPEC-a".

Putin je naglasio kako je Rusija svjesna da postoje bojazni, pa čak i strah u nekim zemljama potrošačima gasa, ali da za to nema nikakvog osnova jer nije riječ o potpisivanju sporazuma o osnivanju kartela.

"Niko od nas pri prihvatanju te odluke ne namjerava se odreći dijela svoga suvereniteta", kazao je Putin.

"Zemlje proizvođači energenata, kao i zemlje - njihovi glavni potrošači imaju pravo i, kako ja smatram, moraju uskladiti svoj rad, razmjenjivati informacije, raditi sve kako bi osigurale neprekidno snabdijevanje svjetskog tržišta naftom i gasom", kazao je ruski premijer.

Riječ je o osiguranju snabdijevanja potrošača gasom po ekonomskim cijenama, rekao je on i podsjetio da i zemlje - glavni potrošači energenata osnivaju svoje organizacije.

"Ne vidim nikakve osnove za diskriminaciju", dodao je Putin.

Sljedeći susret predstavnika zemalja proizvođača gasa održat će se u Moskvi, a Egipat je već izrazio zainteresiranost za sudjelovanje na tome forumu.

Iranski ministar za naftu Golam Hosein Nazari 21. oktobra je izjavio da su tri vodeća svjetska izvoznika gasa, Rusija, Iran i Katar, postigli načelnu saglasnost o uspostavi "gasnog OPEC-a".

Te tri zemlje raspolažu s približno 60 posto svjetskih zaliha prirodnog gasa, prenio je Tanjug.

Iran se već odavno zalaže za osnivanje "gasnog OPEC-a" koji bi, kao i naftni kartel, mogao regulirati cijene gasa na svjetskom tržištu. Moskva se uzdržanije odnosila prema toj ideji, ukazujući da je cijene gasa nemoguće regulirati zbog odsustva pravog tržišta gasa.

Evropa i SAD su protiv osnivanja takvog kartela jer on, kako ističu, predstavlja prijetnju svjetskoj energetskoj sigurnosti.