Izet Mehinagić
0

Prvi talgo vozovi iduće godine na bh. prugama

FENA
"Prva kompozicija talgo vozova trebalo bi u BiH stići u januaru iduće godine, a ostale će biti isporučene do kraja 2011.", najavio je pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić.

"Tu kompoziciju uključit ćemo već iduće godine u saobraćaj, a s novim redom vožnje, krajem 2011. i 2012. trebalo bi da ti vozovi u potpunosti uđu u saobraćaj", kazao je Mehinagić Feni.

Projekt Talgo vozova, po njegovim riječima, dugo je izučavan i uvažio je sva evropska iskustva.

"Aktivnosti oko tog projekta traju od 2001., a ugovor je potpisan 2005. Federacija BiH nabavlja devet kompozicija tih vozova vrijednosti 67,7 miliona eura, a Republika Srpska nabavlja pet takvih kompozicija vrijednosti oko 40 miliona eura", kazao je Mehinagić.

Nabavkom talgo vozova uspostavit će se najsavremeniji putnički servis i obnoviti međunarodni željeznički putnički saobraćaj. Vozovi talgo spadaju u red najsavremenijih i mogu saobraćati na svim prugama, a karakteristični su po posebnoj nagibnoj tehnici koja je jednostavna za održavanje i omogućava visoki komfor i velike brzine.

Mehinagić je podsjetio da je federalni ministar prometa i komunikacija formirao poseban komitet za nadgledanje implementacije tog kompleksnog projekta, a u tom komitetu participira i RS.

"S ovim vozovima planirane su linije prema Beču, Budimpešti i Beogradu", dodao je Mehinagić.