biznis
5

Prvi put u čak 13 godina: Appleova prodaja pala za 16 posto, pred jabukom loša godina

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Američka kompanija Apple u utorak je objavila zabilježeni pad prodaje u okviru drugog fiskalnog kvartala koji bi mogao biti najgori u posljednjih 13 godina.

Riječ je o enormnom padu za oko 16 posto ili na oko 45 miliona eura u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je registrovana prodaja od 53 miliona eura. S druge strane, prodaja se poklapa sa predviđanjima Appleovih analitičara.

Ali to nije sve. Stvar je gora s obzirom da bi prodaja mogla dodatno pasti na oko 37 miliona eura do mjeseca juna, što je protivno predviđanjima koja sežu do 41 milion eura.

Prema riječima direktora kompanije Tima Cooka, Apple se bori sa održavanjem historijski visokog rasta, mada je, tvrdi Cook, budućnost i dalje svijetla.

Pored toga, Apple je zabilježio pad vrijednosti dionica za šest posto. Brojevi svakako ukazuju na to da je pred Appleom teška godina.

Razlog bi mogao biti manjak entuzijazma zbog novih proizvoda koji su danas postali dio svakodnevnice, dok je prije nekoliko godina novi iPhone zaista predstavljao vijest.