biznis
1

Projekat vrijedan tri miliona KM: U Bihaću počinje izgradnja nove zgrade Kantonalnog suda

Piše: M. Ć.
Zgrada u kojojje trenutno smješten Kantonalni sud u Bihaću (Foto: Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Unsko-sanski kanton i Grad Bihać u ljeto 2017. godine trebali bi dobiti novu zgradu Kantonalnog suda, a radovi na novom objektu trebali bi započeti već od 11. augusta ove godine, potvrđeno je za Klix.ba u Ministarstvu pravosuđa i uprave USK.

Radovi na izgradnji nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću zvanično su najavljeni na sastanku održanom u Bihaću, 3. augusta 2016. godine, na kojem su, osim predstavnika Suda prisustvovali i predstavnici izvođača radova, nadzornog organa, projektantskih biroa, Zavoda za prostorno uređenje grada te predstavnici Gradske uprave.

"Prijašnja Vlada je osigurala sredstva za kupovinu zemljišta u iznosu od oko 815.000 KM, a po završetku izgradnje objekta, Vlada će finansirati opremanje nove zgrade, za što u budžetu za 2017. godinu planiramo osigurati milion maraka. Ta sredstva iskoristit će se za uređenje enterijera zgrade, kupovinu novih stolica, stolova, ormara, opremu novog arhiva i brojne druge stvari potrebnih za normalan rad svih budućih uposlenika", kazao je za naš portal Nikola Findrik, ministar pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona.

Sredstva za izgradnju nove zgrade suda osigurala je Evropska unija u iznosu od 1.615.000 eura, s ciljem unaprjeđenja radnih uslova u sudu koji je nadležan za procesuiranje ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela sa područja Unsko-sanskog kantona.

Zahvaljujući ovoj podršci, pravosudne institucije u Bihaću konačno će imati adekvatne uslove za rad svojih uposlenika, te biti u mogućnosti da pruže bolje prostorije i usluge za građane.

Ministarstvo pravosuđa i uprave USK nije direktno uključeno u realizaciju projekta, već djeluje kao posrednik u svim aktivnostima i razgovorima između Evropske komisije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Kantonalnog suda USK.

Inače, Kantonalni sud u Bihaću trenutno dijeli zgradu sa Općinskim sudom, zbog čega nema dovoljno sudnica, arhive, kancelarija i drugih javnih prostorija.

Lokacija nove zgrade suda bit će u Borićima, u blizini Islamskog pedagoškog fakulteta i stadiona Jedinstvo, a očekuje se da će radovi biti završeni u julu slijedeće godine. Radove će izvoditi konzorcij građevinskih kompanija "Prijedor-putevi 2" i "Elektrometal" Cazin, a nadzor nad radovima vršit će Institut IGH Zagreb, ured Mostar.

Projekat je dio šireg paketa pomoći EU za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanja vladavine prava u BiH.