biznis
0

Prodaja Volkswagena u ovoj godini pala za 4,5 posto

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački automobilski gigant Volkswagen u ovoj godini zabilježio je pad u prodaji automobila na svjetskom tržištu.

Iz Volkswagena je saopćeno da je prodaja automobila, u periodu između januara i novembra 2015. godine, pala za 4,5 posto, odnosno da je prodano 5.335.700 automobila. VW je u prošloj godini za isti peroid prodao 5.589.100 automobila.

Volkswagen, kojeg je ove godine potresao skandal oko manipulacije u testiranju štetnih gasova, ipak je zabilježio blagi rast u prodaji kada su u pitanju Evropa i Azija.

Tako je popularni VW u novembru ove godine na tlu Evrope prodao 139.100 automobila, što je za hiljadu automobila više u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je u pitanju kinesko tržište, njemački gigant je u novembru ove godine u Kini prodao 247 hiljada automobila, što je 8,6 posto više u odnosu na isti period 2014. godine.

Podsjetimo da je ove godine VW potresao skandal, kada je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) u septembru ove godine objavila da njemački proizvođač Wolkswagen uz pomoć posebnog softvera na testu emisije štetnih gasova vršio manipulaciju. 

Kompanija je priznala da je u 11 miliona vozila prodatih širom svijeta ugrađen programski sistem koji pokazuje pogrešne parametre emisije štetnih gasova, a za ispravku svoje greške platila je 6,5 milijardi eura.