Dubrovnik
51

Zvizdić se sastaje sa premijerima Kine i Hrvatske na marginama Samita 16+1

SRNA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi delegaciju BiH koja će danas i sutra u Dubrovniku učestvovati na Samitu 16 zvaničnika zemalja centralne i istočne Evrope, među kojim će biti i premijer Kine Li Keqiang.

Na marginama Samita "16 plus jedan" Zvizdić će se susresti sa kineskim premijerom i domaćinom skupa, premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, najavljeno je iz Vijeća ministara.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović, koji je član delegacije BiH, rekao je Srni da će u Dubrovniku razgovarati sa predstavnicima kineske firme "Gedžuba" o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima.

Šarović je naveo da će nastojati da se u završni projektni dokument uvrste i najvažniji projekti putne i energetske infrastrukture kandidovani iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Na marginama dvodnevnog Samita zvaničnika u okviru saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji danas počinje u Dubrovniku, Šarović će se sastati sa premijerom Kine Li Keqiangom i predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Šarović je naveo da će u okviru Samita u Dubrovniku biti održan Privredno-trgovinski forum na kojem će učestvovati brojni privrednici iz 16 zemalja, koji će sa predstavnicima kineskih kompanija razmijeniti iskustva i razmotriti mogućnosti saradnje u industriji, inovacijama, turizmu, te ulaganja u infrastrukturu.

On je rekao da je na Samitu planirana plenarna sjednica predsjednika i članova delegacija svih zemalja, dok će na Privredno-trgovinskog forumu učestvovati firme iz BiH i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Ovogodišnji, osmi po redu, Samit bit će fokusiran na nastavak povezivanja zemalja učesnica, trgovinu i investicije.

Na skupu će učestvovati i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Crne Gore Duško Marković.

Glavna tema skupa, na kojem će se Brnabić sastati sa premijerom Kine Li Keqiangom, bit će izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Na samitu u Dubrovniku Brnabić će prisustvovati otvaranju Ekonomsko trovinskog foruma "16 plus jedan", a na marginama skupa planirani su sastanci sa predstavnicima više značajnih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

U delegaciji Srbije bit će i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministrica rudarstva i energetike Aleksandar Antić.