Privreda
55

Željeznicama FBiH uručena licenca za pružanje usluga željezničkog prijevoza

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas je predsjedniku Uprave i generalnom direktoru Željeznica FBiH (ŽFBiH) Nijazu Puziću uručio Licencu za pružanje usluga željezničkog prijevoza ŽFBiH za putnički i teretni saobraćaj.

"Ova licenca je rezultat bosanskohercegovačkog Zakona o željeznicama koji je potpuno usklađen sa EU direktivama. Ujedno je to potvrda da su ŽFBiH uredile potrebne segmente u skladu sa Zakonom o željeznicama BiH", izjavio je tom prilikom Hadžić.

Ispunjenost uslova za dobijanje licence, kako je naglasio, podatak je koji govori o tome da su razdvojeni troškovi poslovanja infrastrukture od troškova poslovanja operatora.

"Dodjelom licence, praktično smo na cijelom prostoru BiH ispunili prvi dio EU zahtjeva. Pred nama je, i to će biti velika obaveza Uprave i NO, izvršavanje dodatnih uslova EU na kojima se mora predano raditi, kako bi se stvorila pretpostavka da licenca ne bude ugrožena", dodao je Hadžić.

Najveći prioritet je ulaganje u infrastrukturu i u tom smislu, kako je kazao Hadžić, trebale bi uslijediti i konkretne incijative koje bi omogućile da se poboljša stanje infrastrukture.

"Vrijedi razmišljati i o ideji koja je u posljednje vrijeme sve interesantnija i ozbiljnija, a to je da željeznička kompanija u neko dogledno vrijeme prestane biti entitetska, a postane državna, odnosno bosanskohercegovačka", dodao je Hadžić.

Generalni direktor Željeznica FBiH Nijaz Puzić je kazao da se dodjelom ove licence završava proces restrukturiranja ŽFBiH u skladu sa prvim paketom EU direktiva.

Licenca znači tržišni princip poslovanja, jasno definisanje i troškova i prihoda, plaćanje naknada menadžeru infrastrukture za korištenje infrastrukture, te pojačanu odgovornost svake organizacione cjeline ponaosob s obzirom na činjenicu tržišnog poslovanja operatora.

Govoreći o ciljevima kojima teže, Puzić je, među ostalim, naveo adekvatan strukturalni model organizacije željezničkog sektora prema EU legislativi, implementaciju direktiva i uredbi EU pretočenih u nacionalno zakonodavstvo, modernizaciju pruga prema kriterijima za panevropske transportne koridore, te finansijsku stabilnost modernizacije i održavanja željezničke infrastrukture.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, koji je prisustvovao uručenju licence, čestitao je novoj upravi Željeznica FBiH na imenovanju i poželio im uspješan rad, koji će biti dostojan ovog velikog kolektiva.

"Očekujemo od nove uprave da izvrši racionalizaciju dosadašnjih troškova, te da se postigne optimalan broj zaposlenih u ŽFBiH, s tim da to ne bude istjerivanje ljudi na ulicu, već uz neke realne otpremnine, penzionisanje ili premještanje na druga mjesta", izjavio je Bijedić.

Željeznice FBiH, kako je dodao Bijedić, od vlasnika, Federacije BiH, odnosno Vlade FBiH, mogu očekivati, prije svega, redovne tranše koje se svakog mjeseca isplaćuju tom preduzeću, a ukupna suma na godišnjem nivou je 22 miliona KM, što ide na infrastrukturu i subvenciju putničkog i kombinovanog saobraćaja.

"Također, možete računati na to da ćemo na sjednici Vlade FBiH razmatrati mogućnost povećanja sredstava koja idu prema Željeznicama FBiH. Ta sredstva neće biti usmjerena na plaće, nego na održavanje infrastrukture koja je sto posto vlasništvo Federacije BiH", istakao je Bijedić.

Također će se, kako je dodao, razmotriti mogućnost vanbudžetskih sredstava koja bi išla u Željeznice.