Privreda
1.2k

Zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ured Evropske unije (EU) za hranu i veterinarstvo (FVO) obavijestio je 19. juna Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine da se svi postupci koje je BiH predložila u Akcionom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU, smatraju zadovoljavajućim u odnosu na sve preporuke FVO-a.

Evropska komisija pohvaljuje BiH zbog utvrđivanja i usvajanja Akcionog plana i očekuje da državne i entitetske administracija u potpunosti i na koordiniran način, bez odlaganja, provedu sve aspekte Akcionog plana na području cijele BiH.

Revizija FVO-a koja treba verificirati punu implementaciju Akcionog plana, zakazana je za 2016. godinu.

BiH je već uključena na popis zemalja koje ispunjavaju uslove za izvoz toplinski obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, ali prije nego što izvoz može početi, BiH će morati dostaviti Evropskoj komisiji popis proizvodnih pogona koji su ocijenjeni kao usklađeni i predloženi za izvoz u EU.

Nakon što Evropska komisija odobri ovaj popis, BiH može početi izvoziti u EU mlijeko i mliječne proizvode iz tih pogona.

Premda je riječ o pozitivnom pomaku u trgovinskim odnosima između BiH i EU, Evropska komisija također podsjeća na potrebu da se sada stavi fokus na prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zbog ulaska Hrvatske u EU, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.