Sarajevski aerodrom
55

Zatvoren javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja, Ryanair, Wizzair i Sunexpress ispunili uslove

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo obavještava javnost da je zatvoren javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je raspisala Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo sa ciljem razvoja turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika.

Cilj poziva je, kako je tada saopćeno, razvoj turizma na području KS subvencioniranjem aviokompanija, radi uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika u aviosaobraćaju i osnaživanje turističkog sektora.

Sredstva su osigurana u Budžetu Ministarstva privrede KS na poziciji "Tekući transfer Turističkoj zajednici KS za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma".

"Komisija za stručnu ocjenu je nakon razmatranja zaprimljenih prijava zapisnikom utvrdila da je po Javnom pozivu pristiglo pet blagovremenih prijava te je jednoglasno konstatovala da su kompanije RYANAIR DAC, SUNEXPRESS AIRLINES i WIZZ AIR HUNGARY LTD dostavili urednu dokumentaciju traženu Javnim pozivom", saopćeno je iz sarajevskog aerodroma.

Sredstva su obezbjeđena u Budžetu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo na poziciji "Tekući transfer Turističkoj zajednici KS za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma”.

Također, podsjetit ćemo da su pravo učešća na ovom javnom pozivu imale pojedinačne aviokompanije koje su registrovane za pružanje usluga aviosaobraćaja i koje ispunjavaju kriterije za odabir prijava i dodjelu sredstava:

  • Aviokompanije koje donesu odluku da uspostave bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo,

  • Aviokompanije koje otvaraju nove destinacije za Sarajevo (destinacije prema kojima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo nije bilo redovnih letova od aviokompanija tokom 12 mjeseci prije datuma namjeravanog obavljanja prvog leta),

  • Aviokompanije koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo, u skladu s listom strateških ruta definisanom od Međunarodnog aerodroma Sarajevo,

  • Aviokompanije koje uvode letove na postojećim strateškim rutama iz/za Sarajevo, a na kojima trenutno ima uspostavljeno pet ili manje letova sedmično

  • Aviokompanije koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo.

Također, iz sarajevskog aerodroma su još saopćili da će o svim ostalim detaljima javnost će biti blagovremeno upoznata.