Privreda
0

VW Sarajevo: Medimpex i dio Unis Pretisa nisu regulirali kupovinu struje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Firma Medimpex d.o.o., kao i jedan dio firme Unis Pretis, nisu regulirali kupovinu električne energije u skladu s važećim zakonskim odredbama i propisima Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćio je u nedjelju Volkswagen (VW) d.o.o Sarajevo.

VW ponovno apelira Unis Pretisu i Medimpexu da ovaj problem riješe u skladu sa zakonom i važećim propisima, navedeno je također u saopćenju.

"Prema odredbi čl. 89. St. 6. Opštih uslova za isporuku električne energije, koje je donijela Regulatorna komisija za energiju, firma Medimpex d.o.o. je morala zatražiti elektroenergetsku saglasnost i riješiti svoje napajanje u skladu sa Zakonom. Rok za okončanje tih aktivnosti je bio 31.12.2010.godine. VW Sarajevo je u više navrata pismeno tražio da to uradi kako Medimpex tako i Unis Pretis. Čak i tri godine po isteku ovog roka, nije dostavljen nijedan dopis prema VW Sarajevo d.o.o. da su navedene aktivnosti preduzete", kaže se u saopćenju.

Neovlašćeno preuzimanje električne energije u skladu s važećim, ali i ranijim zakonom o električnoj energiji, predstavlja krivično djelo, dakle jednu od težih zabranjenih radnji, podsjeća VW.

"VW Sarajevo d.o.o. ne smije i neće tolerisati neovlaštene priključke niti smije prodavati električnu energiju. O svemu smo obavijestili Elektrodistribuciju u više navrata i oni su nam usmeno, na sastanku u oktobru 2013., potvrdili da trebamo isključiti trafostanicu preko koje se djelomice napaja Unis Pretis, kao i Medimpex d.o.o., jer su nezakoniti korisnici te da do tada nisu zaprimili zahtjev ovih kompanija za elektroenergetsku saglasnost i regulisanje priključka u skladu sa Zakonom i Opštim uslovima", navodi VW d.o.o Sarajevo.

Odlučan je, kako ističe dalje, u namjeri da postupa u skladu sa svim važećim zakonskim odredbama FBiH te odredbama koje nalaže Regulatorna komisija za energiju u FBiH.