Energetska stabilnost
49

Vlada preuzima kontrolu nad Rosneftovim operacijama u Njemačkoj

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački državni regulator će preuzeti kontrolu nad Rosneftovom filijalom u Njemačkoj, uključujući i rafineriji u njegovom djelimičnom vlasništvu, saopćio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck.

"Savezna mrežna agencija tako preuzima kontrolu nad njemačkim Rosneftom, a time i nad odgovarajućim udjelima u trima rafinerijama PCK Schwedt, MiRo (Karlsruhe) i Bayernoil (Vohburg). Rosneft Njemačka čini oko dvanaest posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte, što ga čini jednom od najvećih kompanija za preradu nafte u Njemačkoj", stoji u saopćenju.

Odluka je dio paketa koji će pomoći u transformaciji, te kako bi se osigurala opskrba naftom alternativnim rutama isporuke. Do sada je rafinerija PCK ovisila o isporuci nafte preko naftovoda Druzhba.

Pod državno starateljstvo stavljene su dvije njemačke filijale Rosnefta, Rosneft Deutschland GmbH (RDG) i RN Refining & Marketing GmbH (RNRM).

Njemačka je na sličan način u aprilu preuzela kontrolu nad njemačkim filijalama Gazproma, a u javnosti se pojavila informacija da bi Njemačka mogla izvršiti potpunu nacionalizaciju.