Nezadovoljan odlukom
159

Vijećnik Jasmin Mujačić: Vlast Sanskog Mosta poništila odluku o neradnoj nedjelji

B. R.
Sanski Most (Foto: R. D./Klix.ba)
Sanski Most (Foto: R. D./Klix.ba)
NiP-ov vijećnik u Sanskom Mostu Jasmin Mujačić je objavio da su vladajući u ovom gradu ranije ove sedmice poništili odluku o neradnoj nedjelji za radnike u nekoliko djelatnosti.

Vijeće je u aprilu 2021. donijelo odluku da nedjelja bude neradna za radnike u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini te u djelatnosti zabavnih igara i igara na sreću.

Mujačić smatra da je riječ o isključivo političkoj odluci većine koju čine SDA i NES, tj. kako bi se poništila odluka prethodne većine u vijeću. Napomenuo je da je bio inicijator ove odluke.

U obrazloženju poništenja odluke, koju je objavio Mujačić, navedeno je da je Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine u septembru 2021. zatražilo da se preispita odluka o neradnoj nedjelji.

Obrazloženje poništenja odluke o neradnoj nedjelji (Foto: Facebook Jasmin Mujačić)
Obrazloženje poništenja odluke o neradnoj nedjelji (Foto: Facebook Jasmin Mujačić)

Između ostalog, navedeno ministarstvo se pozvalo i na zakon kojim se propisuje neograničavanje poduzetničkih prava i sloboda te je navelo da lokalne vlasti ne mogu donijeti odluku o (ne)radnoj nedjelji, jer je to pitanje regulirano entitetskim zakonom.

Mujačić tvrdi da su samo uprave trgovačkih lanaca anketirane po ovom pitanju, ali ne i sami radnici trgovačkih lanaca. Poručio je da poništenje odluke o neradnoj nedjelji nehumana odluka prema radnicima.

Napomenuo je da je odluka o neradnoj nedjelji donijeta u nekoliko lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.