Privreda
10

USAID-ov projekt u Tuzli: Solarna energija kao budućnost održivog razvoja

Klix.ba
USAID-ov projekt "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" koji implementira Partner MKF je 15.09.2015. godine u Tuzli održao promociju prednosti korištenja solarne energije u BiH.

Inače, radi se o drugoj promocije ove vrste koja ima za cilj naglašavanje vrijednosti domaće proizvodnje solarnih kolektora. Ispred tržnog centra Konzum u Tuzli prolaznici su imali priliku vidjeti izložene solarne sisteme za sanitarnu vodu i dogrijavanje prostora u kombinaciji sa kotlovima na pelet. Također, pored domaćeg proizvoda, pločastog solarnog kolektora, predstavljeni su i fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije za male potrošače.

Koliko je projekat važan za BiH svjedoči i činjenica da je u okviru ovog projekta pokrenuta proizvodnja solarnih kolektora u BiH te da je putem kreditne linije preko Partner MKF finansirano 80 solarnih sistema za instalaciju na stambenim i poslovnim objektima širom BiH.

"Smatramo da ćemo na ovaj način potencijalnim korisnicima približiti namjenu korištenja solarnih sistema kao i sve pozitivne efekte koje donosi primjena solarne energije. Danas su svi posjetioci izložbe imali priliku da dobiju informaciju više o tehničkim karakteristikama solarnih kolektora i njihovoj primjeni na vlastitim objektima. Cilj projekta je povećanje korištenja solarnih kolektora kao i drugih alternativnih izvora energije u BiH. Partner mikrokreditna fondacija je zajedničkim zalaganjem sa USAID-om uspjela napraviti pionirski iskorak u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora i razvijanju svijesti o korištenju solarne energije u našoj zemlji. U okviru kreditne linije koja je namijenjena za nabavku solarnih kolektora, Partner je do sada plasirao 80 kredita u ukupnom iznosu od 550.000,00 KM što ukazuje da su naše aktivnosti na širenju svijesti o prednostima solarne energije dovele do veće potražnje solarnih sistema", izjavila je Selma Jahić, direktorica sektora za kreditne plasmane Partner MKF.

Učesnici projekta koji će se danas i sutra predstaviti široj javnosti su firme Res Domino d.o.o. Kalesija, Lafat Komerc d.o.o. Kalesija, Kovan MI Gračanica i Solar Tehnic d.o.o. Srebrenik.

Važno je napomenuti da se radi o drugoj izložbi takve vrste u Bosni i Hercegovini kao i prvom projektu za pokretanje domaće proizvodnje solarnih kolektora u BiH.