Pitanje humanosti
22

Uprava za indirektno oporezivanje podržala ukidanje PDV-a na doniranu hranu

B. R.
Saša Magazinović i Miro Džakula (Foto: SDP)
Saša Magazinović i Miro Džakula (Foto: SDP)
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) podržava prijedlog da se ukine PDV u iznosu od 17 posto na doniranu hranu u Bosni i Hercegovini.

Kako su saopćili iz SDP-a, ovo je najavljeno nakon što je direktor UIO Miro Džakula danas razgovarao s parlamentarcem SDP-a Sašom Magazinovićem koji je u proceduru uputio ukidanje PDV-a.

Magazinović smatra paradoksalnim da se "kažnjavaju" oni koji doniraju hranu, jer se finansijski više isplati uništiti hranu (plaća se pet posto od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17 posto PDV-a). Procjene su da se godišnje uništi hrana u vrijednosti 130 miliona KM.

Sagovornici su konstatovali da se intervencijom na zakon može doprinijeti veoma pozitivnim efektima od kojih će, osim korisnika javnih kuhinja koji su prioritet, korist imati i privrednici koji plaćaju 17 posto PDV-a na doniranu hranu, kao i budžeti lokalnih zajednica iz kojih se u pravilu odvajaju najveća sredstva za rad javnih kuhinja.

Džakula je naglasio da UIO u potpunosti podržava ovu intervenciju na zakon o PDV-u te da će dati neophodni doprinos u procesu promjene trenutnih pravila.

Magazinović je informisao Džakulu s dosadašnjim tokom parlamentarnih aktivnosti te samim tekstom zakona oko kojeg je danas postignuta saglasnost. Naglasio je da je plan da potpisnici ovog zakona budu svi zainteresovani parlamentarci te da je ovo pitanje na kojem se treba pokazati jedinstvo i saradnja svih stranaka.

Magazinović je ocijenio pozitivnim aktivnosti Fondacije Mozaik koja je inicirala izmjene zakona, ali i pozitivnu reakciju parlamentaraca te iskazanu spremnost na zajednički rad.

Jedna od tema sastanka su bile i izmjene i dopune pravilnika o primjeni zakona o PDV-u čija izmjena također treba, kako je obrazloženo, pratiti predloženu dopunu zakona i definisati transparentno provođenje procesa oslobađanja od PDV-a doniranu hranu.

Džakula je zadužio svoje saradnike da u najkraćem roku pripreme dopune pravilnika kako bi UIO po usvajanju zakona bio spreman implementirati zakon, osiguravajući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa, saopćili su iz SDP-a.