Privreda
64

U Rafineriji ulja Modriča pušten u rad novi Blending centar

FENA
(Foto: SRNA)
U Rafineriji ulja Modriča danas je svečano pušten u rad novi Blending centar - postrojenje u kojem se proizvode svi tipovi motornih i industrijskih ulja, po predhodno provjerenim i ispitanim recepturama.

Iz Rafinerije je saopćeno da se ta kompanija puštanjem u rad ovog centra svrstala među tehnološki najmodernije rafinerije u Evropi.

Generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Evegeny Kochnev izjavio je da je izgradnja tog kapitalno-investicionog projekta trajala dvije godine, te da je u izgradnju investirano više od 13 miliona eura.

Dodao je da je francuska firma ABB, koja je svjetskii lider u oblasti automatizacije proizvodnih procesa, razradila osnovni projekt i isporučila osnovnu tehnološku opremu.

Novim Blending centrom u Rafineriji ulja Modriča zaokružena je tehnološki moderna linija proizvodnje koja sadrži proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja grupe II i III, kao i potpuno automatizirani moderni blending.

Također, Centar omogućava da na zahtjev kupaca budu proizvedeni i specijalni proizvodi u manjim ili traženim količinama čime će paleta proizvoda Rafinerije, koja obuhvata više od 200 različitih proizvoda, biti dodatno obogaćena.

Planirano je da Rafinerija ulja Modriča tokom 2015. proizvede oko 63.000 tona baznih ulja i parafina, a više od 11.000 tona maziva i funkcionalnih tečnosti bit će proizvedeno u blending centru i upakovano u više od 200 proizvoda, od čega je veliki dio namijenjen za izvoz.

Finansijski direktor Nestro grupacije u BiH Ilya Gordeev rekao je da je uspjeh kompanije što je kroz sedmogodišnje uvođenje novih tehnologija dostigla lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini, te da je sada njihov osnovni zadatak da sačuvaju tu poziciju.