Privreda
2

Lideri BiH i Hrvatske na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

Klix.ba/Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i brojnih drugih visokih zvanica danas je u Mostaru otvoren 17. međunarodni sajam gospodarstva.

Svečanoj ceremoniji otvaranja sajma prisustvovali su, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Ive Jospovića, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, dopredsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH Božo Ljubić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko i brojni drugi gosti.

Bosna i Hercegovina predstavlja značajnog trgovinskog partnera Republici Hrvatskoj, te je najvažniji hrvatski susjed, rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Josipović je kazao kako Hrvatska želi sa BiH razvijati odnose u duhu evropskog partnerstva, sa željom da kvaliteta tih odnosa donese konkretnu korist građanima obje zemlje.

"Posvećeni smo dobrobitima naših odnosa, posvećeni smo dobrim odnosima sa svim građankama i građanima BiH, sa svim narodima, a naravno da smo posebno posvećeni dobrobitu i razvoju odnosa sa hrvatskim narodom u BiH. Želja nam je da doprinesemo kulturnom, povijesnom i gospodarskom razvoju cijele BiH i cijelog hrvatskog naroda u BiH", poručio je Josipović na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

U popodnevnim satima u Mostaru su se sastali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, javlja reporter Klix.ba. Kako se očekuje, razgovarat će se o otvorenim pitanjima dvije zemlje. Novinari u ovom trenutku očekuju obraćanje dvojice državnika.

Na oko 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora, u najvećoj mjeri bit će zastupljeno bh. poduzetništvo te izlagači iz zemalja okruženja, Hrvatske, Srbije i Slovenije, kao i predstavnici kompanija iz Švicarske, Italije, Rusije i Njemačke.