Korona-podrška
67

Tuzlanski turističko-ugostiteljski sektor dobit će 220 hiljada KM

A. K.
Detalj sa današnjeg sastanka (Foto: Vlada TK)
Detalj sa današnjeg sastanka (Foto: Vlada TK)
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru koji je pogođen pandemijom koronavirusa izdvojit će 220.000 konvertibilnih maraka, potvrđeno je na dašanjem sastanku koji je održan u kantonalnoj vladi.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić upriličili su sastanak sa predstavnicima Kantonalne turističke zajednice, a tom prilikom su najavljene kapitalne investicije u oblasti turizma.

Kada su u pitanju aktivnosti koje je Turistička zajednica planirala za ovu godinu, za njihovu realizaciju planirano je skoro milion konvertibilnih maraka, tačnije 996 hiljada.

"Od ovog iznosa, između ostalog, za pomoć turističko – ugostiteljskom sektoru za suzbijanje posljedica pandemije korona virusa je planirano 220 hiljada KM, za infrastrukturne projekte od značaja za razvoj turizma 200 hiljada KM, a za izradu i postavljanje turističke signalizacije 160 hiljada KM", naveli su iz vlade Tuzlanskog kantona.

Kako su istaknuli, tokom sastanka ukratko su prezentirani plan rada i finansijski plan Turističke zajednice za 2021. godinu, te je ukazano na neophodnost donošenja strategije razvoja turizma na području kantona kao krovnog razvojno - planskog dokumenta.

Kako su poručili ministar Bešić i voditelj Turističke zajednice TK Miralem Mešković, donošenje strategije je veoma važno jer je postojanje ovog dokumenta jedan od eliminatornih uslova za kandidiranje projekata za dobivanje sredstava iz međunarodnih fondova.

"Plan aktivnosti, ali i finansijski plan Turističke zajednice između ostalog pokazuju društvenu odgovornost ove ustanove, odnosno njihovu želju i htijenje da se značajan dio oprihodovanih sredstava vrati društvenoj zajednici kroz projekte koji doprinose njenom direktnom razvoju", kazao je premijer Hodžić, izražavajući podršku Vlade TK radu i aktivnostima koje realizira Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Premijer je također istaknuo da postoji značajan interes međunarodnih organizacija, ali i javnih institucija drugih zemalja za saradnjom sa Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona.

"Tu prepoznatljivost našeg regiona, ali i naše Turističke zajednice trebamo iskoristiti i zajedno sa tim institucijama pripremiti određene projekte kojima se može konkurisati za dobivanje sredstava iz međunarodnih fondova. Raduje me da je Turistička zajednica TK, u svom finansijskom planu, već predvidjela određena sredstva za vlastito učešće u realizaciji ovog tipa projekata", zaključio je Hodžić.

Kako smo ranije pisali, pandemija i zatvorenost evropskih zemalja prema turistima iz Bosne i Hercegovine pogodovali su razvoju domaćeg turizma u Tuzlanskom kantonu. Tamošnje planine, izletišta i komplekse ove zimske sezone posjećuju gosti iz svih dijelova naše zemlje.

Turistički radnici u Tuzlanskom kantonu pandemiju su prepoznali kao šansu za razvoj domaćeg turizma, zbog čega su u proteklim mjesecima radili na kreiranju ponuda kojima će privući domaće goste u zimskom periodu.