Privreda
219

Turski kredit: Poljorad iz Travnika izvor prihoda za 50 zaposlenih i 1.200 kooperanata

Klix.ba
Kompanija Poljorad iz Travnika koja se bavi proizvodnjom mliječnih i proizvoda biljnog porijekla osnovana je 1990. godine kao mali porodični biznis. Danas je to kompanija koja ima 50 stalno zaposlenih i više od 1.200 kooperanata iz cijele BiH.

"Nije teško doći do ideje. Teško je pronaći incijalna sredstva za pokretanje ili širenje biznisa. U ovom našem projektu puno nam je pomogla turska linija i BBI banka jer smo dobili sredstva po veoma povoljnoj stopi. Turski kredit je šansa koju smo iskoristili na najbolji način i sada smo vodeća kompanija u ovom kraju", kaže Vahid Skrobo, direktor Poljorada.

Proizvodnju sira “Dimko” počeli su sa 50 litara mlijeka, a danas svakodnevno prerađuju 20.000 litara.

"Ponosan sam na činjenicu da svi zaposleni imaju plaće i doprinose uplaćene na vrijeme. Ali, osim stalno zaposlenih mi imamo i više od 1.200 kooperanata od kojih otkupljujemo ovčije i kravlje mlijeko i svježi kupus, od kojeg pravimo gotov proizvod, kiseli kupus. Sve sirovine su veoma kvalitetne, pa su i naši proizvodi vrhunske kvalitete", kaže Skrobo.

Bosanskohercegovački proizvodi nastali pod obroncima planine Vlašić, osim što se mogu naći u svim velikim trgovačkim centrima u BiH i regionu, Poljorad izvozi u Ameriku i Australiju.

"Ništa od svega ovoga ne bi bilo moguće da svekoliki trud i naš rad nije prepoznala i BBI banka koja nam je putem turskog kredita omogućila da proširimo biznis i nastavimo uspješno poslovati", zaključuje Skrobo.