Privreda
360

Spanish Market jedina kompanija iz BiH na sajmu slatkiša i grickalica ISM u Kelnu

Klix.ba
Sajam slatkiša i grickalica ISM u Kelnu je prije par dana zatvorio svoja vrata. Preko 38.000 posjetioca (kompanija) iz preko 140 zemalja je posjetilo ovaj sajam. Na ISM-u je ove godine izlagalo tačno 1.649 izlagača iz 68 država iz cijelog svijeta. U tom broju, već drugu godinu za redom, se moglo naći i ime jedne bosanskohercegovačke kompanije. Riječ je o kompaniji Spanish Market iz Sarajeva.

Spanish market je kompanija koja se pored ditribucije velikih svjetskih brendova, bavi i proizvodnjom, i to kroasana i slanog snack-a. Početkom 2008. godine, otvaraju proizvodne pogone i počinju se baviti proizvodnjom pekarskih proizvoda. Nakon određenog vremena, istraživanjem tržišta, stalnim ulaganjima i usavršavanjem tehnologije za proizvodnju pekarskih proizvoda, izbacuju, danas već prepoznatljivi "Quickie" kroasan, sa rokom trajanja do 4 mjeseca, i tako postaju prva kompanija u cijeloj regiji koja je na tržište izbacila pekarske proizvode sa dugim rokom trajanja. Kako vrijeme odmiče tako i njihov asortiman raste i danas, pod krovnim brendom Quickie, možemo naći preko 15 različitih proizvoda.

Prije dvije godine, kompanija opet širi svoje proizvodne pogone i počinje proizvodnju slanih grickalica pod brendom "Mas Palitos" i "Mas Tapas" koji su jedinstveni u regiji.

To su hrskave, slane grickalice sa raznim okusima poput sjemenki suncokreta, susama, sira, pizze i mnogih drugih. Riječ je o proizvodima bez umjetnih boja, konzervansa, sa 100% prirodnim sastojcima, sa maslinovim uljem, i što je veoma bitno, pečeni su, a ne prženi. Budući da su pravo osvježenje u kategoriji, potrošči u BiH su ih veoma dobro prihvatili, a veliki je uspjeh što su ovaj proizvod prepoznali i potrošači iz regije, a i šire.

Do danas već izvoze svoje proizvode u skoro sve zemlje regiona, kao i u Njemačku, Austriju, Mađarsku, Poljsku, Grčku...i mnoge druge. Čak su prošle godine započeli izvoz i u daleku Libiju.

Predstavljanjem svojih proizvoda na ovom svjetski priznatom sajmu, ova kompanija želi pokazati svijetu da Bosna i Hercegovina ima za ponuditi visokokvalitetne proizvode koji mogu parirati bilo kojem svjetskom proizvodu. Iz kompanije naglašavaju da su izuzetno ponosni što su u posljednjih 10 godina, jedina kompanija iz Bosne i Herceghovine koja predstavlja svoje proizvode na ISM-u i nadaju se da će im baš ovaj sajam otvoriti mnoga vrata za kooperaciju sa svjetskim kompanijama.