Privreda
27

Sindikat: Spasite Fabriku duhana Sarajevo

Klix.ba
Sindikalni odbor Fabrike duhana Sarajevo, koja djeluje u sastavu Sindikata PPDIVUT BiH, raspravljao je o novonastaloj situaciji u FDS i konstatovao da je smanjivanje broja radnika, smanjivanje plata, pad prozvodnje i prodaje prouzrokovano lošim upravljanjem kapitalom od strane menadžera i uprave Fabrike, zbog čega je vrijednost dionica sa maksimalnih 450 KM pala na minimalnih 46 KM.

"Da bi se prikrilo ovako loše stanje, bilo je potrebno tražiti podršku ne samo u Fabrici, nego i izvan nje, a već duže vremena posebna je priča o ulozi direktora Edina Mulahasanovića u upravljanju radom sindikata. Stiče se utisak da podršku za ovo ima od nekih i u Vladi FBiH, kao i u drugim institucijama. Tako, nažalost, možemo navesti da, iako je do sada o vrlo lošoj i teškoj situaciji u FDS Federalna vlada kao najveći pojedinačni dioničar kontinuirano informisana, još uvijek nema adekvatnog rješenja da se zaustave negativni procesi", navodi se u saopćenju sindikalnog odbora FDS-a.

Dodaju kako je očito da se kapitalom Fabrike još uvijek puno toga može "raditi" izbjegavanjem zakona, što potvrđuje, kako navode, i nezakonito nametanje člana Nadzornog odbora kao navodnog predstavnika radnika.

"U prilogu svemu navedenom je i činjenica da je demonstracijom sile izvršen pritisak na službenike Raiffeisen banke da se nezakonito izvrši isplata novčanih sindikalnih sredstva u iznosu 12.000 KM, za koju nije bilo ovlaštenja sindikalne organizacije FDS- članice sindikata PPDIVUT BiH. Pošto ovo nije bilo dovoljno, Banka nezakonito blokira sindikalni račun, a uvidjevši da je otišla daleko, deblokira račun, ali i dalje provodi nečiju samovolju na način da pomenuti sindiklani račun proglašava neaktivnim", saopćeno je.

Nadalje se dodaje kako Sindikalni odbor sindikalne organizacije FDS u sastavu sindikata PPDIVUT BiH traži veću podršku ovoj organizaciji i jače uključivanje sindikata PPDIVUT BiH na spašavanju Fabrike duhana Sarajevo, da ne bi završila kao Fabrika duhana Mostar.