Privreda
20

SBF: Objedinjavanjem turističke ponude Balkana do većeg broja turista

FENA
Program Sarajevo Business Foruma 2015 nastavljen je panelom o turizmu tokom kojeg je istaknuto da je potrebno objediniti ponudu regiona kako bi privukli što više turista.

Direktorica Relax Toursa Aida Jašarević-Terzić navela je da turisti koji dolaze iz dalekih zemalja i ostaju 15-ak dana žele posjetiti nekoliko balkanskih zemalja, te da najviše zahtjeva dobijaju upravo za takve aranžmane.

Naglasila je da je neophodno bolje uvezati operatere s Balkana kako se ne bi ponavljale situacije da agencije iz zapadnih zemalja imaju bolju ponudu za posjetu regiona.

Direktor Indijske privredne komore Asif Iqbal rekao je da Indijcima, koji dosta putuju u zapadnu Evropu, problem kod putovanja na Balkan predstavlja potreba za vađenjem nekoliko viza za obilazak relativno malog prostora.

Smatra da bi zemlje regiona trebale posvetiti više pažnje tom pitanju, jer bi jedinstven vizni režim predstavljao značajan napredak za turizam.

Predsjednik ASG Grupacije iz Albanije Gazmend Haxhia naveo je da bi zemlje regiona u turizmu trebale kopirati najbolje prakse zapadnih zemalja, ali i izraditi opću strategiju razvoja tog sektora.

Istakao je da je potrebno poboljšatu saradnju regionalnih turističkih agencija na promociji ponude čitavog regiona na međunarodnim sajmovima.

Na SBF-u danas će biti održan još panel o obrazovnom sektoru na Balkanu, nakon čega slijedi ceremonija zatvaranja konferencije.