Privreda
16

Sajam meda u Goraždu: Mladi učili o pčelarstvu i dobili košnice

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanski Dani meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom" u organizaciji Udruženja Facelija okončani su dodjelom priznanja najboljim pčelarima iz Goražda, među njima su svakako Osman Somun, Mirsad Muslić, Husein Halilović, Kemal Fejzić, Dževad i Sead Deljo.

"Preko njih afirmišemo pčelarstvo i pčelinje proizvode, kvalitet meda prvenstveno. Značajno je da je Udruženje dobilo posebno priznanje na nivou BIH, dok je naš pčelar Bego Borovac drugi u FBIH po kvalitetu meda i ovo priznanje mu je dodjeljeno u Mostaru", kaže Rehad Deljo, predsjednik Udruženja Facelija, organizator sajma.

Iskustva pčelara kroz edukativne programe i promociju stručnih knjiga poput knjige "Uzgoj i zamjena matica" autora Ferida Velagića sigurno će poslužiti budućim mladim pčelarima koji su stigli na Dane meda u Goražde gdje su im dodijeljene pčelinje košnice.

Naime, kroz projekat Udruženja "Pomoć djeci Balkana" edukacije u okviru sajma meda pratili su učenici završnih razreda srednjih škola iz nekoliko gradova regije.

"Mi smo za njih planirali edukacije u januaru i februaru ali ovo je bila odlična prilika da saznaju nešto o pčelama i pčelinjim proizvodima. Njih 20 je ovdje zajedno sa njihovim roditeljima, iz Goražda, Foče, Višegrada, Rudog, Prače i Ustikoline i zahvaljujući sredstvima Američke ambsade za njih su obezbjeđene po tri košnice sa pčelama, to je ukupno oko 60 košnica. Da bi to znali raditi moraju znati šta je sanduk, hranilica, dimilica, pčelarska jakna i ostalo, moraju učiti o medu i pčelinjim proizvodima", kaže Husein Halilović, predsjednik Udruženja "Pomoć djeci Balkana".

Mladen Begović iz Novog Goražda jedan je od onih koji namjeravaju uzgajati pčele.

"Dobio sam košnice, pčelarstvo me zaista privlači i želim se baviti time, a naučili smo mnogo i kroz ovaj sajam meda“, kaže Mladen.

Organizatori vjeruju kako su sajmom meda opravdali očekivanja posjetilaca a za narednu jubilarnu desetu manifestaciju pripremaju i nove sadržaje.