Privreda
0

Sajam Info 2013 od 12. do 14. septembra u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Deseto izdanje Međunarodnog sajma informacionih tehnologija, grafičke industrije, multimedije i telekomunikacija Info 2013 bit će održano od 12. do 14. septembra u sarajevskom Centru Skenderija.

Programom sajma predviđene su prezentacije noviteta vodećih brendova informatičke opreme (hardweare); programskih paketa i rješenja; informatičke uslužne djelatnosti i web sistema (internet portali, web hosting usluge, web aplikacije) te računarskih igara, simulatora i slično.

Iz oblasti telekomunikacija bit će predstavljena žična i bežična oprema i usluge (satelitska i internet konekcija, kablovska i digitalna TV) a od multimedijalne opreme na sajmu će biti zastupljeni TV i kućna kina, HiFi sistemi, mobiteli, kamere i fotoaparati, muzički instrumenti i binska oprema (razglas, video i light sistemi).

Na sajmu će biti prezentirana i poslovna rješenja u grafičkoj industriji, grafičke usluge, dorada, repromaterijal, digitalni print te nove tehnologije.

Također, 12. i 13. septembra bit će održan Međunarodni naučno-stručni simpozij grafičke tehnologije i dizajna "GeTID 2013" od kojeg se očekuje da poveća interes struke za ovu manifestaciju.

Organizatori ističu da su uložili dodatne napore da ove godine "postave na noge" projekt "Info" te da je poduzeta široka animacija na području Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Rukovoditeljica za sajamske poslove Centra Skenderija Elma Bobeta izjavila je za Fenu da su po dosadašnjim prijavama zadovljni iskazanim interesom izlagača, iako očekuju još prijava do početka sajma.

Naglasila je da među prijavljenim 90 posto čine domaće kompanije - zastupnici poznatih brendova iz oblasti informacionih tehnologija, softvera, grafičke industrije, telekomunikacija i multimedijalne opreme.

"Uz prezentaciju tehnologija poznatih svjetskih brandova IT industrije, jedan od primarnih ciljeva sajma bit će promocija domaćeg znanja, ideja i rezultata rada informatičke industrije u BiH", rekla je Bobeta.

Partner u organizaciji sajma Info 2013 je Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku.