Privreda
23

Sajam bh. privrede u Sarajevu: Građani dolaze u nabavku domaće zimnice

Anadolija
(Foto: FENA)
Treći ovogodišnji sajam bh. privrede koji se već šestu godinu organizuje u glavnom gradu BiH danas je otvoren na Trgu Alije Izetbegovića, a svi posjetioci moći će ga posjetiti do 15. novembra.

Sajam koji je u organizaciji udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" okupio je 46 izlagača iz raznih privrednih oblasti, a najviše kompanija koje se bave organskom proizvodnjom hrane. Osim njih, na sajmu su svoje mjesto pronašle firme koje se bave građevinskom industrijom, kao i nekoliko umjetnika koji predstavljaju svoje proizvode. 

"Pokušavamo firme iz cijele zemlje na ovaj način okupiti na jednom mjestu sa ciljem promovisanjem bh. firmi i bh. proizvoda kako bi se mijenjala svijest građana. Time podržavamo jedni druge i podižemo ekonomiju na veći nivo", kazao je u razgovoru za AA predsjednik udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" Admir Kapo.

Prema njegovim riječima, sajam koji se održava tri puta godišnje tokom šest godina poprima tradicionalni karakter, a svi projekti imaju za cilj podizanje svijest bh. građana o kupovini domaćih proizvoda. Iako je ljetni sajam posjećeniji, posjetilaca ne manjka, a sve je više onih koji su zainteresovani za kupovinu domaće zimnice, medova, džemova, sokova i suhomesnatih proizvoda. Posjetioci imaju priliku da degustiraju skoro sve prehrambene proizvode, a pored njih u ponudi su i jastuci od prirodnih vlakana, razna biljna ulja, kreme...

Jedan od izlagača je i Salko Repeša koji se, kako kaže, skoro 30 godina bavi pčelarstvom, a brine se o skoro 650 pčelinjih društava raspoređenih na šest lokacija. 

Na današnjem sajmu izložio je med i razne proizvode od meda, a napominje kako je 2014. godina za sve pčelare u BiH bila itekako teška.

"Krenulo je dobro, cvali su maslačak i bagrem. Odjednom je u maju nastupilo zahlađenje i poplave koje su nanijele štetu ne samo pčelarstvu već i drugim granama privrede. Med koji su pčele skupile brzo su potrošile stoga je ove godine bilo malo meda", kazao je Repeša te dodao kako je ipak zadovoljan prodajom svojih proizvoda.

Kupci najčešće traže livadski med jer on sadrži nektar iz svih cvjetova i bilja koje je cvalo u toku pčelinje paše. Dodaje kako su građani itekako svjesni ljekovitih sredstava koje sadrži med.

"Med je najbolja hrana za srce jer hrani srčani mišić. Med također podmlađuje jetru i regeneriše je. Kada je riječ o djeci, za njih je najbolji bagremov med jer je najblaži", zaključuje Repeša koji pored gazdinstva ima i punionicu meda.