Planiran dodatni razvoj
769

Rekonstruisani kompleks Muška voda otvara svoja vrata: Biseru kod Kladnja udahnut novi život

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon obimne rekonstrukcije kompleks Muška voda kod Kladnja ovih dana trebao bi primiti prve goste. Za sve one koji dođu u ovaj kraj u narednom periodu planirano je i dodatno upotpunjenje sadržaja izgradnjom novog bazena, zoološkog vrta, biciklističkih staza i sportskih terena.

Kompleks Muška voda nadomak Kladnja prije nešto više od dvije godine kupio je privrednik Kasim Selimović po cijeni od 1,4 miliona konvertibilnih maraka. Nedugo nakon toga pokrenute su brojne aktivnosti kako bi se ovaj kompleks, koji je godinama bio izložen propadanju, uredio te vratio u funkciju.

Prvenstveno se radilo na uređenju hotela, što je podrazumijevalo rekonstrukciju postojećih prostorija, ugrađene su nove podloge, završeni su svi keramički radovi, a izvršena je i rekonstrukcija sanitarnih čvorova.

Također, radilo se i na izgradnji apartmana koji se nalaze iznad restorana, a koji je u novom izdanju proširen s dodatnih 200 kvadratnih metara.

"Presretni smo jer otvaramo vrata i što možemo reći da smo završili sve potrebne radnje, rekonstrukciju priveli kraju, opremili i oplemenili sadržaje, kako bi primili prve goste u našem kompleksu. I tu se ne zaustavljamo. Imamo još ideja koje želimo provesti u djelo, a planom radova, razvoja i unapređenja sadržaja, radit će se na izgradnji bazena, zoološkog vrta, biciklističkih staza i sportskih terena", kaže nam Selimović.

Cilj novog vlasnika kompleksa je da Muška voda ponovo bude jedno prepoznatljivo turističko odredište, kojem će se sa zadovoljstvom vraćati gosti i planirati ga u svojim godišnjim odmorima, u ljetnom, ali i zimskom periodu.

"Mnogima je poznat značaj ove lokacije sa zdravstvenog aspekta, a mi ćemo se u našem kompleksu potruditi da prijatnom i ugodnom atmosferom, kvalitetnim sadržajima, smještajem, gastronomskom ponudom, toplinom od prijema do izlaska gostiju, postanemo prepoznatljivi i jedna od najreprezentativnijih turističkih destinacija na području Tuzlanskog kantona", naglasio je Selimović.

Značaj ovog kompleksa za privredni razvoj Tuzlanskog kantona, prepoznaju i u Kantonalnoj privrednoj komori, iz koje ističu da investicija u Mušku vodu predstavlja pun pogodak.

"Siguran sam da će ovo biti mjesto okupljanja brojnih građana Tuzlanskog kantona, kao i da će ova destinacija biti prepoznata i među vodećim turističkim destinacijama, ne samo na području kantona, već i cijele Bosne i Hercegovine", navodi predsjednik Privredne komore TK Nedret Kikanović.

Ovaj kompleks od centra Kladnja je udaljen okvirno 10 kilometara, nalazi se na području zaštićenog pejzaža Konjuh, ima potencijal zračne banje, ali i mogućnosti za razvoj sporta.

Njegovi raniji kapaciteti bili su prepoznati i u doba bivše Jugoslavije, kada su mnoge sportske ekipe dolazile na visinske pripreme.

Prema nekadašnjem nastavnom planu i programu obrazovnog sistema Tuzlanskog kantona, u ovom kompleksu organizirane su i višednevne "škole u prirodi" za učenike osnovnih škola.

Shodno ranijoj procjeni, u kompleksu Muška voda prvenstveno bi trebalo biti zaposleno okvirno 30 osoba, a naknadno će se taj broj popeti na njih 100. Prvi oglas za prijem radnika je već raspisan.