Privreda
47

Reakcije na izjavu direktora Porezne uprave FBiH: Nevjerovatno, reduktivno i neprecizno

Klix.ba
Midhat Arifović, Adis Arapović i Alija-Remzo Bakšić
Midhat Arifović, Adis Arapović i Alija-Remzo Bakšić
Nakon izjave direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića kako je BiH zemlja sa najnižim poreznim stopama u regiji, oglasili su se predstavnici NVO-a i udruženja poslodavaca u našoj zemlji.

"Izjava je nevjerovatna jer je reduktivno reći da je BiH jedna od zemalja sa najnižim poreznim stopama, jer se pri tome misli na poreze na kapital i imovinu, a to je u najmanju ruku manipulacija. Dugo vremena ozbiljni eksperti predlažu podizanje stopa poreza na kapital i imovinu uz istovremeno obaranje poreskih opterećenja, kao što su doprinosi i parafiskalni nameti", rekao je projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa Adis Arapović.

On je naglasio da Francuska preko poreza na imovinu, tj. krupni kapital, za jednu godinu ima prihod od 400 miliona eura, dok BiH po istom osnovu ima minorne prihode.

"S druge strane, nevjerovatna opterećenja za rad, gdje na jednu zarađenu marku poslodavac državi mora dati najmanje 70 feninga, u koje ne ulaze parafiskalni nameti kojih ima čak 400, na najbolji način demantuju to što je direktor Arifović rekao", rekao je Arapović za Klix.ba.

Arapović je dodao da BiH mora biti u korak sa zemljama regiona pa se i poreska politika mora usklađivati sa onom Evropske unije, što znači olakšavanje poslovanja.

"Poreska uprava treba biti na čelu kolone za sječu polulegalnih nameta kojima se na nevidljivi način pune budžeti i nečiji privatni i grupni džepovi. Sedamdeset posto opterećenja na rad i 42 posto doprinosa nema nigdje u Evropi. Da, BiH ima najnižu stopu poreza na kapital i imovinu, što uopšte nije dobra vijest, jer ono što mi ne gubimo ako ne naplaćujemo ove poreze zapravo ide preko leđa najsiromašnijih ljudi kroz jednu stopu PDV-a", objasnio je Arapović dodavši da isti PDV plaćaju i bogati i siromašni, te kad se kupuju pelene za bebe i automobil od 200.000 KM.

"Dakle, BiH je mjesto sa najskupljim ambijentom za poslovanje, sa najvećim opterećenjem rada, sa najvećim doprinosima, sa najvećim brojem parafiskalnih nameta i sa šumom administrativnih prepreka koje sprečavaju poslovanje, a imamo najmanje poreze na kapital i imovinu", zaključio je Arapović.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, istakao je da je Arifovićeva izjava neprecizna te samo djelimično tačna.

"Poslodavci ukazuju na ukupno opterećenje u koje ulaze i doprinosi koji su najveći na svijetu, a uz to, tu su i parafiskalni nameti. Kada se sve to sabere dođe do zaključka da je taj iznos 73 posto na isplaćenih 100 KM. Porezna uprava se ne bavi parafiskalnim nametima i on je upravu kada kaže da su porezi među najnižim u regionu, ali to su samo dvije stope", rekao je Bakšić dodavši da sa oko 23 posto ukupnih poreza iz nadležnosti Porezne uprave nedostaje ostalih 50 posto.

"Direktor Arifović ne bi znao nabrojati koji su to dodatni troškovi na koje poslodavci nailaze i na tu činjenicu pokušavamo ukazati sve ovo vrijeme", zaključio je Bakšić u razgovoru za Klix.ba.