Privreda
6

RAOP iz Istočnog Sarajeva u ponedjeljak ide u stečaj

FENA
„Energoinvest“ – Rasklopna oprema a.d. Istočno Sarajevo u ponedjeljak odlazi u stečaj, potvrđeno je danas iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Iz tog resora Vlade RS-a tvrde da su "činili napore" da se konačno pokrene stečajni postupak, što će i biti učinjeno u ponedjeljak, 7.aprila, kada će KP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Istočno Sarajevo, kao povjerilac, podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja“.

"To je jedini način da se pitanje radnika riješi kroz Vladin Program socijalnog zbrinjavanja radnika u postupku stečaja", stoji u saopćenju i napominju da je Vlada RS-a u februaru 2013. godine Sindikalnoj organizaciji RAOP-a dodijelila finansijsku pomoć u iznosu od 240.000 KM.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva saopćavaju da je za rješenja o otkazima radnika u privrednom društvu „Energoinvest“ – Rasklopna oprema a.d jedini i isključivi krivac vlasnik „Jugotrade“ d.o.o. Beograd.

Iznenađeni su, navode, posljednjim potezom vlasnika RAOP-a, tj. preduzeća „Jugotrade“ Beograd, koji je, suprotno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru, donio rješenja o otkazima za 171 radnika i kažu da u potpunosti podržavaju sve aktivnosti radnika i sindikata na osporavanju istih.

Kao što je poznato, „Energoinvest“ – Rasklopna oprema, nekadašnje strateško preduzeće je 2006. godine privatizovano od strane te beogradske firme, kupovinom paketa od 64 posto akcija državnog kapitala.

Vlada RS-a je od privatizacije pružala podršku novom vlasniku u cilju obezbjeđenja nesmetanog poslovanja.

Tako je privredno društvo u periodu 2008-2011. godine dobilo sredstva subvencija u ukupnom iznosu od 732.988,00 KM, kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke u ukupnom iznosu od oko 1,5 miliona KM, reprogramirane su obaveze Poreske uprave za period do 31.10.2009. godine u ukupnom iznosu od 1.771.786,00 KM, kao i obaveze prema javnim preduzećima Vodovod, Elektrodistribucija i Sarajevogas i sl.

"Međutim, očigledno je da je menadžment preduzeća, u prethodnom periodu donosio pogrešne poslovne odluke stvarajući gubitak i nove obaveze prema Poreskoj upravi i drugim povjeriocima", tvrdi se u saopćenju.

I pored velikog žaljenja zbog situacije u kojoj su se našli radnici, smatraju da je stečaj jedini način da se pitanje ovog privrednog subjekta i radnika riješi.

Još jednom tvrde da ne treba dovoditi u vezu pitanja funkcionisanja RAOP-a i novog preduzeća „Elektroinžinjering“ d.o.o. Banja Luka, jer se radi o potpuno odvojenim subjektima.

Preduzeće „Elektroinžinjering“ d.o.o. Banja Luka kupilo je imovinu RAOP-a koja je ponuđena na licitacijama u izvršnom postupku koji su pokrenuli sud i Poreska uprava, a s ciljem pokretanje proizvodnje i stvaranja regionalnog remontnog centra.

Sve dosadašnje obaveze privredno društvo „Elektroinžinjering“ d.o.o. Banja Luka je ispunilo u skladu sa postignutim dogovorima što dokazuje ozbiljnost njihovih namjera.

Vezani članci