Cilj pronaći rješenje
12

Privrednici u RS-u i vlada još uvijek bez dogovora o nižim cijenama hljeba, nastavljaju se pregovori

SRNA/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar trgovine i turizma RS-a Denis Šulić najavio je da bi početkom naredne sedmice, u dogovoru sa predstavnicima pekarske industrije i Privredne komore RS-a, moglo biti pronađeno rješenje za definisanje niže cijene hljeba od brašna tip 500 i njegove gramaže.

"Narednog ponedjeljka održat ćemo opet sastanak na kojem ćemo naći zajedničko rješenje. U pripremi je uredba o cijeni osnovnog hljeba tip 500 i zajednički ćemo tražiti način i kalkulaciju kako bismo definisali cijenu i gramažu", rekao je Šulić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore i proizvođača pekarskih proizvoda.

On je istakao da je cilj da građanima bude osiguran jeftiniji hljeb jer je to osnovna životna namirnica.

Šulić je naveo da je na sastanku vođena konstruktivna rasprava i da je dogovor blizu.

"Ono što su nam dali kao prijedlog, a na čemu i ja insistiram, jeste da se u što kraćem roku napravi socijalna karta kako bi se znao obuhvat građana", rekao je Šulić, dodajući da će određivanje obuhvata biti jedna od tema narednog sastanka.

On je naveo da je u RS-u četrdesetak referentnih proizvoda u 80 do 90 posto slučajeva jeftinije nego u ostatku BiH i Srbiji, te mnogo jeftinije nego u Hrvatskoj i Austriji.

Pekari u RS-u još početkom februara su digli cijene za deset posto te su poručili kako je takav rast neminovan.

"Ako je u cijenu hljeba uračunato 35 posto radne snage i ako kažete da minimalac ide 30 posto, onda treba očekivati da plate pekara porastu 15 odsto. A 15 posto rasta plata je pet odsto rasta cijene proizvoda. Svi pekarski proizvodi će poskupjeti pet posto. Mora da poskupi. Ako država želi da vidi da li je neko ostvario ekstra profit, mora da pregleda njegove bilanse i da naplati porez na taj ekstra profit. A ne da svi budemo loši i kriminalci. Ako hljeb poskupi 20 feninga, to na 30 dana izađe šest KM. Cigare poskupljuju svake godine po 20 pfeniga, pa se ne diže galama. Danas ne jedu ni svi ljudi hljeb, kao što ni ne puše svi ljudi", rekao je nedavno dosadašnji predsjednik Unije poslodavaca RS-a Saša Trivić.