Značajan jubilej
0

Prije 25 godina počela je priča Lufthanse u BiH: Pouzdani most koji spaja BiH i zapadnu Evropu

M. G.
Foto: Međunardoni aerodrom Sarajevo
Međunarodini aerodrom Sarajevo obilježio je danas značajan jubilej. Naime, radi se o 25. godišnjici uspješne saradnje sarajevskog aerodroma i aviokompanije Lufthansa.

Prije 25 godina, 29. marta 1998. godine, počinje priča Lufthanse u Bosni i Hercegovini.

"Prvi Lufthansa let je poletio iz Minhena avionom tipa Avro RJK 85 i uputio se prema Sarajevskom aerodromu. Tu je započela priča o uspjehu Lufthansa grupacije. Let broja LH 5336 je već bio na dnevnom redu uvršten u prvoj godini poslovanja. Od tada, to služi kao pouzdani most koji spaja BiH i zapadnu Evropu. Odmah nakon pandemije 3 maja 2021, Lufthansa je prvi put spojila Sarajevo sa Frankfurtom.

"Danas, čak devet sedmičnih letova imamo na raspolaganju za relaciju Sarajevo-Frankfurt, što dodatno jača odnos između BiH i Njemačke. Ovaj pozitivni napredak u aviorazvoju nije stao samo sa Lufthansom već su i druge grupe nosioca bile otvorene da započnu nove odnose sa Bosnom i Hercegovinom", saopćeno je iz sarajevskog aerodroma.

Danas, Međunarodni aerodrom Sarajevo dočekuje četiri različita nosioca Lufthansa grupacije i nudi 31 sedmično polijetanje za pet različitih stajališta svuda širom zapadne Evrope.

Austrijska aviolinija Lufthansa, Swiss i Eurowings nude non-stop letove koji spajaju goste iz BiH sa cijelim svijetom i istovremeno nude drugim putnicima priliku da posjete našu prelijepu državu.

Nakon 25 godina, Lufthansa grupacija je prisutnija u BiH nego ikada prije, rekla je Gabriella Galantis, viša direktorica prodaje za južnu Evropu Lufthansa grupacije, tokom njene posjete proslavi godišnjice saradnje sa Sarajevom. Sa čak 31 letom koji se nudi iz Sarajeva na sedmičnoj bazi za različita čvorista i destinacija, mi možemo dodati da to stanovništvo ima mogućnost da obiđe bilo koju od nasih 250 destinacija širom svijeta.

“Za ovih 25 godina kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo je preko 15 miliona putnika, a poseban rast bilježimo u prethodnoj najuspješnijoj godini za nas kada smo imali 1.377.348 putnika. Letovi LH grupacije značajno doprinose ovim brojkama, a ukupan udio u broju prevezenih putnika samo u zadnjih 10 godina iznosi oko 23 posto Nadamo se da će okončanje radova na proširenju kapaciteta Terminala B i platforme, doprinjeti proširenju mreže destinacija i od strane LH grupacije, što će u konačnici uticati i na povećanje broja putnika u budućnosti", Rekao je Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo.