Privreda
4

Predstavnici KSBiH uručili zahvalnicu generalnom direktoru Elektroprivrede BiH

FENA
Foto: FENA
Imajući u vidu uspjehe košarkaških selekcija Bosne i Hercegovine, Javno preduzeće Elektroprivreda BiH prošle godine je donijelo odluku o sponzoriranju Košarkaškog saveza BiH (KSBiH) sa 100.000 KM.

Tim povodom, danas su generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović i direktor svih košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović uručili zahvalnicu generalnom direktoru JP Elektroprivreda BiH Elvedinu Grabovici.

Protekla godina za košarkaške selekcije BiH ocijenjena je najuspješnijom u historiji BiH. Seniori su imali odlične nastupe na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, dok su kadeti i juniori izborili, odnosno zadržali plasman u 16 najboljih ekipa Evrope.

Mahmutović je naglasio da Savez i košarkaške selekcije ne bi mogli ostvariti takve rezultate da nije bilo sponzora poput Elektroprivrede, koji su u stanju prepoznati značaj vrhunskog sporta.

"Ovo je samo povod da zahvalimo Elektroprivredi na pomoći bez koje bi Savez i danas bio na niskim granama. Bez ovakvih kompanija ne bi bilo sporta u BiH, jer kako i sami znate država BiH za sport izdvaja 300.000 KM. Srećom ima ljudi koji znaju koliko je sport i promocija BiH u svijetu bitna", kazao je Mahmutović.

Stojanović je naglasio da po evropskom standardu država bi iz budžeta za sport trebala najmanje izdvajati između 1,5 i tri posto, dok BiH iz svih budžeta u tu svrhu izdvaja oko 0,30 posto.

"Potez Elektroprivrede izuzetno cijenimo i zbog toga smo došli da zahvalimo", istaknuo je Stojanović.

Grabovica je podsjetio na sjajne rezultate košarkaških selekcija BiH u proteklom periodu i objasnio po kojem principu se Elektroprivreda odlučila sponzorirati bh. košarkaše, ali i druge sportske kolektive.

"Prepoznali smo značaj sporta i nismo htjeli kalkulisati ko bi trebao dobiti novac i ko je vredniji, već smo odlučili sponzorisati četiri bh. selekcije - fudbalsku, košarkašku, rukometnu i sjedeće odbojke. Mi smo društveno odgovorna kompanija koja je imala odličan period poslovanja i odlučili smo pomoći i drugim sferama života u BiH", kazao je Grabovica.

Dodao je da je Elektroprivreda BiH napravila plan pomoći državnim selekcijama i za 2014. godinu, u koji ponovo ulazi i košarkaška reprezentacija BiH.

U svrhu poticanja i promocije vrhunskog sporta u BiH, JP Elektroprivreda BiH je u 2013. godini izdvojila 400.000 KM. Sredstva su izdvojena da bi se vrhunskim sportistima olakšao nastup na državnim i međunarodnim takmičenjima, te za organizaciju takmičenja kojim se promoviše BiH.