Privreda
22

Povećan broj turista u FBiH: Sarajevo, Mostar i Međugorje glavne atrakcije

Klix.ba
Ljetna turistička sezona se bliži, a s toplijim vremenom stiže i veći broj turista u našu zemlju. Uprkos elementarnim nepogodama s kojima se BiH suočila, zabilježen je veliki broj posjeta.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, mjesec april je oborio prošlogodišnje rekorde i zabilježeno je povećanje od 13,5 posto. Slični podaci se očekuju i za mjesec maj.

"Nakon manjeg pada uslijedilo je povećanje broja turista kao i noćenja. Mi u Turističkoj zajednici obično kažemo kako sezona traje 12 mjeseci. Posjetili smo veliki broj sajmova gdje smo vršili turističke promocije kako u BiH tako i u regiji, posebno Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori koji su nam vrlo bitni jer najveći broj posjeta bilježimo iz tih zemalja. Zajedno s turističkim subjektima radimo na poboljšanju kvalitete ponude", rekla je za Klix.ba Asija Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice FBiH.

Turistička zajednica FBiH ove godine je uključena i u organizaciju obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata pod nazivom "Sarajevo srce Evrope". Planiran je veliki broj aktivnosti i manifestacija koje će zasigurno privući veliki broj turista iz cijelog svijeta.

"Radimo i na komunikaciji sa stranim novinarima. Nedavno nam je bila i ekipa s Fox Life-a koji su snimali kulinarski show u Sarajevu. Turistička zajednica je sve organizovala i snimljene su dvije epizode u kojima će biti promovisana turistička ponuda i lokalna gastronomija", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Hercegovina također bilježi veći broj turista. Mostar i Međugorje su atrakcije tokom cijele godine, a otkako je granulo sunce i Neum je zabilježio prve goste.

"S promocijom u Evropi smo završili i podijelili dosta materijala. Ako je suditi po tome, onda ćemo imati veliki broj turista ove godine. Zabilježen je veliki broj posjeta posebno tokom ovog vikenda. Nadamo se da će ova sezona biti barem na nivou prošlogodišnje, da bude što više gostiju i što bolje", kazao je za Klix.ba Andrija Kešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Turisti kao i obično uživaju u historijskim znamenitostima naših gradova, kao i prelijepoj prirodi specifičnoj za našu zemlju. Očekuje se veliki broj turista iz Italije, Francuske, Engleske i drugih zemalja Evropske unije s obzirom na to da je BiH, odnosno Sarajevo, centar kulturnih dešavanja kada je u pitanju obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.