Sjednica otkazana
20

Poslodavci traže pomoć vlasti: Hoće li doći do povećanja plate radnicima do 400 KM?

A. Ku.
Sa ranije održanog sastanka predstavnika Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH (Foto: Vlada FBiH)
Sa ranije održanog sastanka predstavnika Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH (Foto: Vlada FBiH)
Uprkos brojnim obećanjima političara, još nije poznato da li će se na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH naći izmjene zakona kojima bi poslodavcima bilo omogućeno da povećaju plate radnicima do 400 KM.

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je urgenciju da se na dnevni red sjednice uvrste Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakon o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Međutim, sjednica koja je trebala biti održana 21. juna je otkazana, što znači da su prošla skoro dva mjeseca od formiranja Vlade FBiH, a da nijedna sjednica Predstavničkog doma PFBiH nije održana.

Kako je u razgovoru za Klix.ba kazao direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić uopšte nisu dobili potvrdu da bi se ta tačka mogla naći na dnevnom redu sjednice.

"Učinili smo sve da se zakoni makar nađu na dnevnom redu. Jučer je zasjedao Odbor za ekonomska i finansijska pitanja Parlamenta FBiH i dobili smo jednoglasnu podršku da zakoni budu uvršteni na dnevni red. Nažalost, nemamo povratnu informaciju od kolegija Predstavničkog doma", rekao nam je Nenadić.

Podsjetio je da je Udruženje poslodavaca FBiH prije skoro osam godina učestvovalo u radu radne grupe za pripremu primjena novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Zakoni su bili okvirno usaglašeni i proslijeđeni u daljnju proceduru, a 2019. godine su došli i do Federalnog parlamena gdje su skinuti sa dnevnog reda uz obrazloženje da ih u proceduru treba pustiti u paketu sa zakonom o minimalnoj plati.

Nenadić: Korist poslodavcima, radnicima, ali i državi (Foto: D. S./Klix.ba)
Nenadić: Korist poslodavcima, radnicima, ali i državi (Foto: D. S./Klix.ba)

"Prije izbora smo napravili dokument pod nazivom ‘Šta poslodavci očekuju od vlasti’ gdje smo naveli brojne propise koji su od interesa za unapređenje poslovnog okruženja u FBiH i BiH, obišli smo političke partije, a nakon formiranja vlasti i predstavnike nove parlamentarne većine. Nažalost, ništa se nije desilo. Svjesni smo činjenice da je potrebno dosta vremena da se donesu sistemski zakoni o porezu na dohodak, doprinosima i minimalnoj plati, izvršnoj i zakonodavnoj vladi smo predložili određena privremena rješenja i uporni smo o uvrštavanju naših prijedloga u zakonodavnu proceduru", ističe Nenadić.

Na naše pitanje zašto je važno da se ovi zakoni što prije donesu odgovara da bi se na taj način poboljšao položaj radnika, spriječili odlasci stanovnika, ali i napravila olakšica poslodavcima.

"To su vrlo kratki i sadržani zakoni koji bi omogućili poslodavcima da u zavisnosti od svojih mogućnosti povećaju plate radnicima do 400 KM, a da se država pri tome odrekne uplate doprinosa i poreza za taj povećni iznos. To bi bilo korisno i za radnike i za poslodavce jer bi se plate odmah povećale, a punjenje budžeta bi bilo nastavljeno, što je bitno za državu. Ovo bi bio pokušaj da država stavi pod kontrolu i odlazak stanovnika iz BiH i omogući poslodavcima da na tržištu nađu radnike za djelatnosti koje su im potrebne", zaključuje Nenadić.

Podsjećamo, prema procjenama Udruženja poslodavaca FBiH u BiH trenutno nedostaje oko 30.000 radnika, od toga u FBiH 20.000 i u RS-u 10.000.