Privreda
51

Parlament FBiH odlučuje o izgradnji Bloka 7, najveće poslijetarne investicije u BiH

Klix.ba
Vlada FBiH uputila je Parlamentu Federacije BiH Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 (450 MW) u Termoelektrani Tuzla, saopćeno je danas iz Elektroprivrede BiH.

Poslanicima Predstavničkog doma FBiH u srijedu, 23. jula 2014.godine, bit će prezentirane sve dosadašnje provedene aktivnosti na izboru projektnog partnera, te, ujedno, zatražena saglasnost za nastavak aktivnosti do konačnog izbora projektnog partnera po predloženom modelu.

U prvoj fazi tenderskog postupka izbora projektnog partnera, podsjetimo, za projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla bilo je zainteresirano 11 kompanija i konzorcija.

Na osnovu dostavljenih neobavezujućih ponuda, u okviru druge faze, u uži izbor ušli su kompanija Hitachy Ltd. Japan i Konzorcij Gezhouba Group Company Limited (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI) China, kojima je upućen tenderski dokument za treću fazu postupka, to jest konačnu i najbolju ponudu i izbor preferiranog ponuđača.

Konačnu ponudu dostavio je Konzorcij Gezhouba Group Company Limited, China (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI), China. Kompanija Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd. Japan, odustala je od ponude.

"Blok 7 450 MW TE Tuzla, najvrijednija je poslijeratna investicija u BiH. Realizacija projekta od posebne je važnosti za buduću stabilnost elektroenergetskog sektora, posebno zbog nužnosti izlaska iz pogona trenutno aktivnih blokova u TE Tuzla, opstanak i budućnost rudnika, privredni razvoj Federacije i države Bosne i Hercegovine", navode iz EP BiH.

Prema osnovama projektnog partnerstva sadržanim u ponudi, JP Elektroprivreda BiH je 100 postotni vlasnik izgrađenog Bloka 7 sa 100 postotnim pravom na snagu i električnu energiju Bloka.

Konzorcij CGGC i GEDI je izvođač radova po principu „ključ u ruke“ . Ponuđena cijena opcija PBS (Preferencial Buyer's Credit) u iznosu 785.650.000 Eura (bez PDV-a).

Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank of China, po najpovoljnijem kreditnom modelu Preferencial Buyer's Credit.

Konzorcij će ativno učestvovati i asistirati prilikom apliciranja i procesa odobravanja kredita kod EXIM Bank of China. Ponuđena oprema renomiranih evropskih proizvođača - kotao proizvođača Alstom, turbina i generator proizvođača Siemens. Inače, tvrde u EPBiH, ponuđeno tehničko rješenje je u potpunosti prema evropskim tehničkim i okolinskim standardima i usklađeno sa Idejnim projektom i okolinskom dozvolom koja je obezbijeđena za izgradnju Bloka 7.

"Ponuđena cijena je u nivou procjenjene vrijednosti investicije iz 2010. godine, i prema ponudi iznosi 1,74 mil EURA/MW ukupne snage. Cijena izgradnje sličnih i uporedivih termoenergetske objekte na lignitni ugalj u regionu i Evropi, kreće se od 1,55 do 2,42 miliona EURA (TE Turrow Poljska, TE Šoštanj Slovenija, TE Maritsa Iztok Bugarska, TE Ptolemais V Grčka)", navodi se.

Inače, Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika Rudnika Federacije BiH u ponedjeljak je prisustvovalo prezentaciji procedure odabira strateškog partnera i izgradnje Bloka-7 u Termoelektrani Tuzla koju je izvršila Uprava JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika Rudnika FBiH je navelo da će pružiti apsolutnu podršku predstavljenom modelu izgradnje Bloka-7, svjesni činjenice da samo uz pravovremenu izgradnju Bloka-7 radna mjesta rudara u Rudnicima uglja Kreka mogu biti sigurna.

Osnovni podaci o projektnom partneru

CGGC- Gezhouba Group Company Limited:

  • Godina osnivanja 1970.

  • Korporacija pod kontrolom Vlade Kine (državno vlasništvo)

  • Ukupna imovina – 13,7 milijardi USD

  • Prihodi – 9,5 milijardi USD

  • Zaposlenih 40.000 osoba (14.000 inženjera)

  • Ugovoreno i izgrađeno više od 136 projekata u 110 zemalja

  • Poslovna područja: elektroenergetski objekti, niskogradnja, visokogradnja, aerodromi, industrijska

postrojenja

  • Strateško partnerstvo s većinom banaka u Kini, uključujući EXIM Banku i Razvojnu banku Kine

GEDI (Gunagdong Electric Power Desing Institute:

  • Godina osnivanja 1958.

  • Korporacija pod kontrolom Vlade Kine (državno vlasništvo)

  • Izgradnja i projektantske usluge

  • Specijalizirani za elektroenergetskih projekate

  • Do sada izgradili i projektovali 174 termoelektrane ukupne snage više od 142.086 MW