Privreda
112

Otvoren sajam Bosanska tržnica: Nema smisla da uvozimo hranu

Klix.ba
Na platou ispred Mercator centra na Dobrinji danas je otvoren Prvi sajam domaćih prehrambenih proizvoda – Bosanska tržnica.

Sajam je otvorio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a svečanost je upotpunjena kulturno-umjetničkim programom koji su izveli članovi BKD Dobrinja 93.

Na ovaj način Općina Novi Grad Sarajevo želi afirmisati domaću proizvodnju i pružiti mogućnost domaćim proizvođačima da u vrijeme teške ekonomske krize, svoje proizvode ponude građanima, kako bi kupovina domaćih proizvoda postala sastavni dio života svakog građanina.

Načelnik Efendić je tom prilikom kazao da naša zemlja uvozi hranu u vrijednosti od 1,5 milijardu KM, što je zaista puno, s obzirom na to da smo prinuđeni na uvoz nafte, automobila, mobitela i svega onoga što ne prizvodimo.

“Nema smisla da uvozimo hranu koju bi mogli čak i da izvozimo. Općina Novi Grad je veliko tržište, prije svega za prehrambene proizvode. 140.000 stanovnika troši mnogo hrane u toku jedne godine. Naša ideja je da povežemo naše tržište, odnosno potrošače u Novom Gradu sa proizvođačima organske hrane, prije svega voća i povrća s područja cijele BiH. Naši proizvodi sigurno su kvalitetniji od onih koje uvozimo”, riječi su načelnika Efendića.

Općina Novi Grad Sarajevo u narednom periodu planira otvoriti prvu „Bosansku tržnicu“ na kojoj će se prodavati voće, povrće, proizvodi od mlijeka i druga hrana proizvedena u Bosni i Hercegovini. U toku je rekonstrukcija skloništa na Dobrinji, koje će biti preuređeno za potrebe bosanske tržnice.

"Bosanska tržnica je dio našeg programa 'Pokrenimo Novi Grad zajedno'. Tu će se prodavati samo bosanski proizvodi. Ako se u Briselu u jednoj ulici podaje samo briselska čokolada, zašto mi u BiH ne bih imali samo bosanske proizvode na nekoj od tržnica. Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo našu privredu, povratak u BiH, otvaranje radnih mjesta i mnoge druge procese”, ističe načelnik.

Tokom trodnevnog sajma koji je organiziran u saradnji sa Udruženjem voćara “Drina” i švicarskim Caritasom, koji zajedno s Drinom i još nekoliko organizacija koordinira, kada je u pitanju domaća proizvodnja u BiH, građanim je omogućeno da na jednom mjestu kupe kvalitetne domaće proizvode. Na Sajmu učestvuje i zadruga “Više-grad” iz Višegrada.

Hemo Jusović, menadžer Caritasa, ističe da ova organizacija već deset godina, kroz različite projekte podržava razvoj poljoprivredne proizvodnje u BiH.

"Radimo na razvoju proizvodnje voća, povrća i jagodastog voća. Danas i naredna dva dana je prilika da pokažemo šta to naši ljudi proizvode i da ponudimo stanovnicima da nabave kvalitetne i zdrave proizvode", kaže Jusović.

Elvedin Hodo, jedan od izlagača iz Udruženja “Drina”, ističe da se nada da će ovaj sajam prerasti u tradicionalni.

“Ovo je prava prilika da građanima Novog Grada pokažemo svoje proizvode, jer ovakve ne mogu naći u tržnim centrima. Svi proizvodi su bez ikakvih aditiva, isključivo prirodni”, naglašava Hodo, ističući da se na njegovom štandu može kupiti domaći ajvar pravljen po staroj tradicionalnoj recepturi, po kojem se u njegovoj porodici već decenijama pravi ajvar.

Kod ovog izlagača mogu se kupiti razne vrste bestilja, kao i bestilj od paradajza, sokovi i džemovi.

Udruženje “Drina” pripremilo je za novogradske penzionere skromne poklone koji su im uručeni prilikom današnje manifestacije.