Ogroman značaj
28

Otkriće litija u američkom vulkanu moglo bi biti najveće nalazište ikad pronađeno

F. H.
Lokacija otkrića (Mapa: Google maps)
Lokacija otkrića (Mapa: Google maps)
Procjenjuje se da se 20 do 40 miliona tona metalnog litija nalazi unutar vulkanskog kratera formiranog prije otprilike 16 miliona godina. To je znatno veće od naslaga litija pronađenih ispod bolivijske slane ravnice, koja se prije smatrala najvećim naslagama na svijetu.

"Ako vjerujete njihovoj gruboj procjeni ovo je vrlo, vrlo značajno ležište litija. To bi moglo promijeniti dinamiku litija na globalnoj razini, u smislu cijene, sigurnosti opskrbe i geopolitike", kaže Anouk Borst, geolog sa Univerziteta KU Leuven i Kraljevskog muzeja za Centralnu Afriku u Tervurenu u Belgiji.

Nova analiza otkriva da neobičan glinenac, sastavljen od minerala ilita, sadrži 1,3% do 2,4% litija u vulkanskom krateru. To je gotovo dvostruko više od litija prisutnog u glavnom glinenom mineralu koji sadrži litij, magnezijevom smektitu, koji je češći od ilita.

Neki neobični uvjeti stvorili su nešto što bi moglo biti jedinstveno bogato vulkansko ležište. Krater, kaldera McDermitt, nastao je prije 16,4 miliona godina. Kaldera je bila ispunjena eruptovanom produktima alkalne magme bogate natrijem i kalijem, kao i litijem, hlorom i borom. Ovo se brzo ohladilo da bi se formirala fino kristalna staklasta vulkanska stijena, ignimbrit, koja je nakon trošenja proizvela čestice bogate litijem.

"Prijašnja istraživanja pretpostavljala su da je ilit bio posvuda u dubini kaldere", kaže Thomas Benson, geolog iz Lithium Americas Corporation, a nastao je kada su visoke temperature i pritisci pretvorili smektit u ilit, prenosi Chemistryworld.com.

Prosječna cijena litij karbonata 2022. godine za bateriju bila je 37.000 dolara po metričkoj toni, što znači da vulkan potencijalno leži na plemenitom metalu vrijednom 1,48 triliona dolara.

Kanadska korporacija Lithium Americas planira započeti s rudarenjem već 2026. godine, rudariti regiju sljedećih 40 godina, a zatim zatrpati jamu. Međutim, plan je kritiziran zbog utjecaja rudarenja na okoliš i tvrdnji da se nalazište nalazi na svetoj indijanskoj zemlji.

Litij je ključna komponenta za baterije koje napajaju sve, od pametnih telefona do električnih vozila i solarnih panela, a Kina je desetljećima dominirala tržištem jer se 90 posto iskopanog metala rafinira u ovoj državi.