Bio najbogatiji Kinez
3

Osnivač Alibabe Jack Ma koji je kritikovao vlasti Kine viđen u javnosti nakon dugo vremena

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnivač Alibabe Jack Ma, koji se rijetko viđao u javnosti u posljednje tri godine, ponovno se pojavio u školi u Hangzhouu. Ovaj 58-godišnjak se držao povučeno otkako je 2020. kritikovao kineske finansijske regulatore.

Ma bio je najistaknutiji kineski milijarder koji je nestao nakon obračuna vlasti Kine s tehnološkim poduzetnicima. Nedavno se vratio u Kinu nakon više od godinu dana provedenih u inozemstvu, piše South China Morning Post.

Novine u vlasništvu Alibabe objavile su da se kratko zaustavio u Hong Kongu, gdje se susreo s prijateljima i također nakratko posjetio Art Basel, međunarodni sajam umjetnosti.

Napisano je da je Ma putovao u različite zemlje kako bi naučio o poljoprivrednoj tehnologiji, ali nije spomenuto zašto je nestao iz javnosti posljednjih godina.

Ma, bivši učitelj engleskog jezika, susreo se s osobljem i obišao učionice u školi Yungu u Hangzhouu, gradu u kojem je sjedište Alibabe. Govorio je o potencijalnim izazovima umjetne inteligencije za obrazovanje, navodi se na stranici škole na društvenim mrežama.

"ChatGPT i slične tehnologije tek su početak ere umjetne inteligencije. Trebali bismo koristiti umjetnu inteligenciju za rješavanje problema umjesto da nas ona kontroliše", rekao je Ma.

Nekada najbogatiji čovjek u Kini, Ma se odrekao kontrole nad divom finansijske tehnologije Ant Group u januaru ove godine.

Neki su komentatori to vidjeli kao još jedan dokaz da se zamjerio kineskoj Komunističkoj partiji jer je postao otvoren i previše moćan. U oktobru 2020. godine Ma je na finansijskoj konferenciji rekao da tradicionalne banke imaju "mentalitet zalagaonice".

Sljedeći mjesec, Ant-ovo planirano puštanje na tržište dionica vrijedno 26 milijardi funti, koje bi bilo najveće na svijetu, otkazano je u posljednjem trenutku od kineskih vlasti, koje su navele "velike probleme" u regulisanju kompanije.

Od tada su zabilježena njegova viđenja u raznim zemljama uključujući Španjolsku, Nizozemsku, Tajland i Australiju. Prošlog novembra novine Financial Times izvijestile su da Ma živi u Tokiju u Japanu šest mjeseci.

Kada je prvi put prestao s javnim istupima, šuškalo se da je stavljen u kućni pritvor ili da je zatvoren na neki drugi način.