Privreda
28

Organizacija sajmova domaćih proizvoda u KS suprotno propisima, slijede sankcije

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS krajem prošle sedmice su izvršili usmjerene inspekcijske nadzore nad prometom proizvoda životinjskog porijekla na sajmovima domaćih proizvoda organiziranim na Trgu Alije Izetbegovića i Trgu djece Sarajeva.

Nadzorima je konstatovano da organizatori oba sajma nisu obezbijedili prethodnu veterinarsko-zdravstvenu saglasnost Ministarstva privrede KS, što je propisano Zakonom o veterinarstvu FBiH. Osim toga, neposrednim inspekcijskim nadzorom pojedinih izlagača na kontrolisanim sajmovima, utvrđene su nepravilnosti u pogledu prodaje proizvoda bez deklaracije ili nepotpunih podataka navedenih na deklaraciji, kao i neposjedovanje dokumentacije o zdravstvenoj ispravnosti i porijeklu izloženih proizvoda. Iz navedenog razloga protiv organizatora, kao i lica koja su u promet stavila proizvode suprotno odredbama propisa iz nadležnosti veterinarske inspekcije, inspektori su poduzeli Zakonom predviđene mjere.

"Kako je u posljednje vrijeme Veterinarska inspekcija utvrdila da se trgovina proizvodima životinjskog porijekla, koja se obavlja izvan objekata registrovanih za tu svrhu, većinom vrši u suprotnosti sa Zakonom, upozoravamo sve pravne i fizičke osobe, koje namjeravaju organizovati slične aktivnosti na području Kantona Sarajevo, da moraju prethodno obezbijediti rješenje nadležnog organa. Ovim rješenjem se određuju pojedini uslovi koji moraju biti ispunjeni pri organizaciji prodaje, izložbe ili sajma, a primjerak rješenja se u službenoj proceduri dostavlja i Veterinarskoj inspekciji, koja planira i provodi obavezni inspekcijski nadzor, u vrijeme za koje je rješenje izdato", saopćeno je.

Novčana kazna propisana Zakonom o veterinarstvu FBiH za prodaju proizvoda životinjskog porijekla izvan poslovnih prostorija, bez prethodne saglasnosti, za pravne osobe iznosi 3.000 KM, a za odgovorne osobe 1.000 KM. Propisana novčana kazna za fizičke osobe koje obavljaju trgovinu proizvodima životinjskog porijekla koji nisu propisno označeni i deklarisani, ili nisu praćeni odgovarajućom veterinarskom potvrdom o zdravstvenoj ispravnosti i porijeklu, iznosi 430 KM.

Pored toga, za stavljanje u promet proizvoda životinjskog porijekla, kao što su med, mliječni i mesni proizvodi, a koji su bili izloženi na štandovima ovih sajmova, radi zaštite njihove zdravstvene ispravnosti neophodno je osigurati odgovarajuće higijenske i temperaturne uslove, u skladu sa preporukama proizvođača, što je odgovornost organizatora.