Privreda
236

Novo gradilište za novi investicioni ciklus: Počinju radovi na dionici Zenica jug - Zenica sjever

Piše: Elmedin Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na lokalitetu Perin Han nedaleko od Zenice danas je svečano obilježen početak radova na izgradnji dionice Zenica jug - Zenica sjever Koridora 5C.

Današnjim svečanim početkom radova i uručivanjem ugovora o radu Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine počelo je novi investicioni ciklus izgradnje autoceste na Koridoru 5C. Izgradnja zeničke zaobilaznice pripala je domaćim kompanijama Hering d. d. Široki Brijeg i Divel d. o. o. Sarajevo.

Direktor JP Autoceste Ensad Karić je istakao da su naše domaće kompanije radeći na cestama u Federaciji Bosne i Hercegovine stekli reference kako bi mogli učestvovati na međunarodnim tenderima.

"Čestitam kompanijama koje su do sada radeći na cestama u FBiH stekle reference da učestvuju na međunarodnim tenderima i danas prisustvujemo svečanom početku radova na novoj dionici Koridora 5C. Ovo je prva poddionica na tom području, a Ugovor je finansiran od Kuvajtskog investicionog fonda sa kojim počinjemo izgradnju prve dionice od 80 kilometara ceste. Za prvih 20 kilometara sredstva su obezbijeđena i idemo prema sjeveru naše zemlje", kazao je Karić te dodao da vrijednost Ugovora iznosi 33 miliona eura za izvođenje radova te dva miliona eura za nadzor.

Direktor firme Hering iz Širokog Brijega Ladislav Bevanda je kazao su uvjereni da će svi radovi biti završeni na vrijeme i kvalitetno, te da su najznačajniji poduhvati izgradnja mosta i vijadukta.

Elmedin Voloder, direktor firme Divel iz Sarajeva je kazao kako će se radovi izvršiti u koordinaciji sa ljudima iz Heringa i JP Autoceste.

"Mi ćemo ovaj posao uraditi sa timom inžinjera i u koordinaciji sa ljudima iz Heringa i JP Autoceste. Do sada smo uradili dosta ovih projekata i nema sumnje da će i ovaj biti okončan na vrijeme", kazao je Voloder.

Ambasador Kuvajte u Bosni Hercegovini Nasser Riden Thamer Almotairi danas je prisustvovao uručivanju Ugovora o početku radova na izgradnji doionice Zenica jug - Zenica sjever, te je tom prilikom kazao:

"Drago mi je da sam danas ovdje gdje je upriličeno otvorenje ovog projekta koji će spojiti Bosnu i Hercegovinu. Relacija između BiH i Kuvajta je vrlo dobra i želimo što bolje i bolje da učestvujemo i što se tiče investicija i izgradnje puteva, kazao je Khalaf.

Svečanom uručenju Ugovora prisustvovao je i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić koji je kazao čestitao direktorima firmi na poslovima koje su dobili na međunarodnim tenderima.

"Ovo je sedam dana prije nego što će JP Autoceste i resorno ministarstvo Vlade FBIH okončat ono što smo obećali da ćemo mandat privesti kraju sa 102 kilometra ceste. Za sedam dana se otvara dio ceste od Vlakova do Tarčina, a danas prisustvujemo početku realizacije onog što smo najavili da je plan u naredne četiri godine, to je novi investicioni ciklus i izgradnja ceste na koridoru 5C. Čestitam direktorima kompanija koji su dobili ovaj posao na međunarodnom tenderu i na ovaj način se pokazala opravdana politika Vlade, Ministarstva i Autocesta, kada smo poslije propasti SCT-a insistirali na snižavanju uslova i na tome da u Ugovoru ugradimo klauzule da nakon propasti Primorja naše kompanije preuzmu posao i dobiju reference", izjavio je Nikšić, te dodao:

"Koliko je bitno da se grade ceste, toliko je bitno da to rade naši ljudi, domaće kompanije i da učestvuju na tenderima i izvan BiH. Tako je Hering dobila posao u Makedoniji vrijedan desetine miliona eura što sigurno nikad ne bi bili u prilici da nisu stekli reference gradeći ceste u Federaciji Bosne i Hercegovine."

Rok za završetak radova na dionici Zenica jug - Zenica sjever Koridora 5C je 30 mjeseci počevši od 23. oktobra 2014. godine.