Privreda
51

Novalić u Energoinvestu: Nova uprava i privatizacija za spas bh. giganta

Piše: N. N.
Radno-konsultativni sastanak premijera Vlade FBiH Fadila Novalića s njegovim saradnicima, Nadzornog odbora, menadžmenta i Sindikata Energoinvesta i Sindikata metalaca FBiH održan je danas u prostorijama Energoinvesta.

Sastanak je zakazan kako bi se razgovaralo o aktuelnom stanju u ovoj kompaniji, te finansijskim poteškoćama i mogućnostima da Vlada FBiH, kao većinski vlasnik Energoinvesta, pomogne u prevazilaženju izazova, ali i da se predstavi vizija opstanka i razvoja kompanije.

Premijer Novalić je izrazio spremnost Vlade FBiH da pomogne u nužnom prestrukturiranju kompanije, redizajniranju upravljačke strukture, te prihvatanju privatizacije kao strateškog opredjeljenja većinskog vlasnika.

Almir Salihović, predsjednik Sindikata Energoinvesta, kazao je za Klix.ba da je zaključeno da se uskoro održi naredni sastanak kojem će prisustvovati i novi federalni resorni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, sa konkretnim prijedlozima preustroja kompanije, kako bi se izašlo iz krize i kako bi se dale smjernice u kom pravcu i kom obimu kompanija treba poslovati u budućnosti.

Salihović kaže da je, prema najavama iz Vlade FBiH, skoro sigurno da će doći do promjene menadžmenta kompanije te da će se krenuti u privatizaciju kompanije. O detaljima privatizacije nije razgovarano, osim što je potvrđeno da je privatizacija Energoinvesta nešto što Vlada FBiH definitivno planira. Sindikatu je obećano da će u procesu privatizacije radnici biti adekvatno zbrinuti te da se ništa neće raditi ishitreno.

Radnicima Energoinvesta u BiH duguju tri plaće, onima koji rade izvan BiH duguje ukupno 11 plaća, a posljednja im je uplaćena za novembar 2014.