Spremni pomoći
0

Novalić sa predstavnicima EU razgovarao o projektima energetske tranzicije

S. Š. U.
Foto: Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću
Foto: Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću
Delegacija Vlade FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem danas je u Sarajevu održala sastanak sa predstavnicima EU u Bosni i Hercegovini na temu stanja u energetskom sektoru.

Delegaciju su činili šef jedinice za BiH i Kosovo pri Evropskoj službi za susjedstvo i pregovore o proširenju Vassilis Maragos i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Na sastanku su razgovarali o energetskom sektoru, s naglaskom na energetsku tranziciju i status Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i o projektu Južne interkonekcije.

Delegacija EU informirana je i o statusu seta energetskih zakona koje je Vlada Federacije BiH pripremala u saradnji sa evropskim i međunarodnim partnerima te institucijama, a koji su u proceduri donošenja. Istaknuto je da je energetsku tranziciju potrebno provesti na način koji će biti prihvatljiv svim sudionicima ovog procesa.

Predstavnici EU delegacije su istakli da je energetska tranzicija veoma važna, te su spremni pružiti podršku, kako u kontekstu prelaska na obnovljive izvore energije, tako i u ublažavanju socijalnih posljedica tranzicije.

Ovom prilikom prezentirane su i poduzete aktivnosti Vlade FBiH u sprečavanju i borbi protiv korupcije, kao i procesu reforme javne uprave u Federaciji BiH, a za koje je EU spremna i dalje pružati tehničku i stručnu podršku.

Predstavnici Vlade FBiH istakli su opredijeljenost na putu ka članstvu naše zemlje u Europskoj uniji, kao i značaj podrške koja je od izuzetne važnosti u ovim zahtjevnim reformskim procesima.

U delegaciji Vlade FBiH bili su, pored premijera i federalni ministar energije rudarstva i industrije Nermin Džindić te ministar pravde Mato Jozić.