Nagomilani problemi
36

NO Feroelektra negira tvrdnje v.d. direktora i optužio ga da namjerava prodati nekretnine kompanije

B. R.
Bivša zgrada Feroelektra u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivša zgrada Feroelektra u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Nadzornom odboru Feroelektra negiraju tvrdnje v.d. direktora ove kompanije Mirsada Jašarevića, a koje je iskazao na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Optužili su Jašarevića da namjerava prodati, kako su saopćili, vrijedne nekretnine ove kompanije.
Poručili su da nije tačno da se Jašarević od početka mandata starao o tome da članovi Nadzornog odbora i drugih organa kompanije budu pravilno informisani.

"V.d. direktora je dostavljao izvještaje o radu, koji su samo sadržavali zahtjeve v.d. direktora, a ne davanje jasnih informacija o postizanju uspjeha u svom radu, izvršavanju zadataka i sl.", dodaju.

Kako su naglasili, primjetivši da Jašarević odstupa od svojih nadležnosti, uradili su ono što je bilo u njihovoj obavezi da bi kompaniju zaštitili od daljnjeg djelovanja v.d. direktora. Ukazali su da su od nadležnog ministarstva - Ministarstva trgovine Federacije Bosne i Hercegovine zatražili da se Jašarević smijeni sa dužnosti v.d. direktora. Osvrnuli su se na ovaj zahtjev.

"I da je v.d. direktora radio pravilno i da nije odstupao od svojih nadležnosti, opet bismo tražili njegovo razrješenje, a sve kako bi se ispunila Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala, s obzirom na to da vršilac dužnosti ne može biti u mandatu vršioca dužnosti duže od godinu dana. U ovom konkretnom slučaju je to duže od godinu dana", ukazali su.

U Nadzornom odboru Feroelektra tvrde da se aktuelna entitetska vlada, kao i prethodni saziv vlade oglušio na ovaj prijedlog i urgencije. Istakli su da je Vlada FBiH zatražila razrješenje članova Nadzornog odbora, za koji tvrde da je radio u skladu sa zakonom. Podsjetili su da su usvojeni njihov izvještaj o radu za prošlu godinu, izvještaj o poslovanju s finansijskim izvještajem također za prošlu godinu te plan poslovanja za ovu godinu.

Pitanje stečaja

Također negiraju Jašarevićevu tvrdnju da je Feroelektro spašen od stečaja nakon što je on izabran za v.d. direktora. Smatraju da su zapravo oni zaslužni za to što je kompanija spašena od stečaja.

"Ovaj saziv Nadzornog odbora imao je dosta pozitivnog učinka u tome da društvo odavno ne ode u stečaj i to za vrijeme, kako ranije Vlade FBiH, tako i ranije uprave društva, znatno prije nego što je na poziciju v.d. direktora došao Jašarević", naglasili su.

Mišljenja su da to ne ide u prilog ni aktuelnoj, ni prethodnoj vladi.

"Jer je očigledno da rad ovog saziva Nadzornog odbora nekome ne odgovara, a čiji je rad jasan, precizan i u okvirima zakona", dodaju.

Sudske odluke i nekretnine

Poručili su Jašareviću da im je nejasna njegova izjava da očekuje sudske odluke i odluke većinskog vlasnika kojima će mu biti ukinuta ograničenja, a koja se odnose na finansijsko poslovanje i deblokadu računa. Također tvrde da im nikada nije predstavio pravnu osnovu za potraživanje ukidanja ograničenja. Optužili su ga da namjerava prodati nekretnine Feroelektra.

"Stalno spominjanje ograničenja mandata v.d. direktora, koje on iznosi, a za koje ne iznosi tačne navode zašto su uvedena, Nadzorni odbor želi samo da spomene jednu činjenicu da je na vrijeme uočio određene nepravilnosti u postupanju v.d. direktora, a to su namjera prodaje nekretnina društva - prvenstveno prihvatanja i razmatranja ponuda zainteresovanih kupaca koji su igrom slučaja bili u nekoj rodbinskoj vezi s vršiocem dužnosti", tvrde.

Kako su naglasili, rodbinske veze je istakao sam vršilac dužnosti direktora na jednoj od sjednica Nadzornog odbora, na kojoj je Nadzorni odbor uočio mogućnosti malverzacije i potpisivanja eventualno štetnih ugovora.

"U tom slučaju zbog uvođenja samog ograničenja v.d. direktora, nije bilo moguće da on svoje namjere provede u djelo. Napominjemo da je riječ o veoma velikoj vrijednosti imovine. Iz razloga što je v.d. direktora doveo do gubitka povjerenja članova Nadzornog odbora, opravdan je postupak samog ograničenja", naveli su.

Kako su saopćili iz Nadzornog odbora Feroelektra, imali bi dosta toga da argumentovano iznesu, ali da nemaju dovoljno prostora za to. Također su napomenuli da je protiv Jašarevića 27. aprila ove godine podnijeta krivična prijava za zloupotrebu položaja i da to nije jedina krivična prijava koja je podnijeta protiv njega.