Privreda
0

Neočekivan pad industrijske proizvodnje u Njemačkoj

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Industrijska proizvodnja u Njemačkoj je u aprilu neočekivano smanjena, što je pokazatelj da najveća evropska privreda možda ima teškoća u nastojanju da se oporavi.

Industrijska proizvodnja je u aprilu opala 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je povećana 0,3 procenta, i 22 posto na godišnjem nivou, saopćilo je u utorak njemačko ministarstvo ekonomije.

Ekonomisti su očekivali rast od 0,3 posto, prenijela je agencija Bloomberg.

Njemačka privreda će se možda usporeno oporavljati nakon rekordnog slabljenja od 3,8 posto u prvom tromjesečju jer su njemačke kompanije smanjile broj zaposlenih, a globalno potonuće umanjilo njemački izvoz.

Mada je vlada kancelarke Angele Merkel obećala 85 milijardi eura za borbu protiv krize, ona i dalje očekuje da domaća privreda ove godine oslabi šest posto.

Ministarstvo ekonomije je u saopćenju u utorak navelo kako "postoji povećana šansa da se industrijska proizvodnja u doglednoj budućnosti počne oporavljati, s obzirom na stabilizaciju tražnje industrijskih proizvoda i promjenu trenda indikatora potrošačkog povjerenja".

Građevinski sektor, uz to, također pokazuje "pozitivne impulse".

Njemačke kompanije će, usprkos tome, možda biti prinuđene da ubrzaju ukidanje radnih mjesta. Vodeći njemački ekonomski instituti prognoziraju da će broj nezaposlenih iduće godine porasti na 4,7 miliona sa sadašnjih 3,46 miliona.

"Njemačka privreda će izaći na put održivog rasta tek u prvoj polovini 2010.", prognozirao je Stefan Bielmeier, glavni ekonomist u Deutsche Bank.