Financial Times
0

Nagovještaj o oporavku svjetske privrede

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Financial Times udarni članak u utorak na naslovnoj strani posvećuje prvim znacima koji daju razloga za nadu da je privreda u nekim vodećim svjetskim ekonomskim silama počela da se kreće uzlaznom linijom.

Direktori centralnih banaka na svom redovnom sastanku u Bazelu nagovijestili su da je globalna recesija dosegnula dno i da zemlje poput Britanije, Francuske, Italije i Kine mogu da očekuju blagi rast bruto domaćeg proizvoda.

Istovremeno, međutim, Organizacija za evropsku saradnju i razvoj navodi da se nastavlja ozbiljno usporavanje privrede u području koje ona obuhvata, a koje isključuje najrazvijenije ekonomije.

Tako je poljski ministar finansija Jacek Rostowski za Financial Times izjavio da će njegova zemlja zbog budžetskog deficita i sve težeg stanja ekonomije možda morati da bar godinu dana odgodi prihvatanje eura, planirano za 2012. godinu.

Iz Poljske, međutim, napominje list, stižu i drugačiji, pozitivni signali - tako Fiatova fabrika na jugu zemlje i dalje neumorno proizvodi male automobile namijenjene zapadnoevropskom tržištu i ne planira smanjenje proizvodnje.