Privreda
80

Mostarski Aluminij pred stečajem: 213,8 miliona KM duga u 2014. godini

Piše: E. Mušinović
Aluminiji
Aluminiji
Uprkos činjenici što su prethodna poslovanja kompanije Aluminij iz Mostara bila čak i u stopostotnom kapacitetu u odnosu na aluminijsku industriju u Evropi, ovaj nekadašnji hercegovački div postao je ekonomski leš koji sa dugom od 213,8 miliona KM sigurno ide ka stečaju.

Prema strogo povjerljivom izvještaju o analizi poslovanja Aluminija koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće KPMG, ukupan dug Aluminija na dan 31. decembar 2014. godine iznosi nevjerovatnih 213,8 miliona maraka što uključuje oko 120,8 miliona KM duga prema Elektroprivredi HZHP i 67,3 miliona KM duga prema kreditnim institucijama.

KMPG u izvještaju koji je dostavljen Upravi Aluminija konstatuje da u 2015. godini dospjeva dodatnih 111 miliona KM duga, te da je poslovanje Aluminija neefikasno i neprofitabilno, odnosno da je kompanija prezadužena i da nije u mogućnosti vraćati dospjele finansijske obaveze.

"Usljed manjka raspoloživih novčanih sredstava za održavanje proizvodnih pogona i kapitalnih ulaganja, Društvo je suočeno s kontinuiranim smanjenjem proizvodnih kapaciteta. To se posebno reflektira na broj aktivnih elektrolitskih ćelija (ključnih u procesu proizvodnje aluminija), jer je tokom zadnje tri godine isključeno ukupno 55 ćelija ili 20 posto ukupnog kapaciteta, što je utjecalo na ekvivalentno smanjenje proizvodnog kapaciteta“, stoji u izvještaju o pregledu poslovanja.

Naime, Aluminiji bi za dovođenje postojećeg kapaciteta proizvodnje na nivou 2011. godine trebao uložiti dodatnih 15 miliona maraka za održavanje ili minimalno 6 do 8 miliona KM kako ne bi bio doveden u pitanje plan za 2015. godinu. Na drugu stranu, potrebno je pogledati istini u oči i zaključiti da uzimajući u obzir trenutna dugovanja Aluminija, očekivana ulaganja od 15 miliona KM nisu realna.

U revizorskom izvještaju stoji da je u okviru trenutnog poslovnog modela i budžeta poslovanja za 2015. godinu, Aluminiji prezadužen i da nije u mogućnosti finansirati oko 111 miliona maraka obaveza koje će dospjeti u 2015. godine, ali isto tako i da neće moći finansirati ni neophodna ulaganja u održavanje proizvodnih kapaciteta od oko 22 miliona KM.

Aluminiji je 2013/14. godine poslovao s negativnom bruto maržom što znači da iz prodajnih cijena aluminija nije uspjevao pokriti ni proizvodne troškove. Takvo poslovanje dovelo je do gubitka od 123 miliona KM.

Rezultat poslovanja Aluminija u 2013. godini je ispod prosjeka i u poređenju s kompanijama Slovalco i Talum jer je Slovalco u toj godini proizveo 365 tona aluminija dok je Aluminiji proizveo 181 tonu, odnosno oko 50 posto manje.

KMPG navodi da je Aluminiji u periodu 13/14. ugovarao prodajne premije na razinama koje su bile ispod tržišnih, te da na pregled troškova 849 zaposlenika čija je prosječna plaća 2.454 KM u 2014. godine izdvaja se ukupno 34,6 miliona KM.

Kroz 2013/14. godinu Aluminiji je finansirao operativno poslovanje odgađanjem plaćanja obaveza prema dobavljačima, prije svega prema Elektroprivredi HZHP i to za isporuku električne energije.

Ova kompanije pored duga Elektroprivredi HZBH dužan je i 24,2 miliona KM UniCredit banci, 16,7 miliona KM WestLM banci, 11,8 miliona KM Raiffeisen banci, 8,6 miliona KM Hypo Alpe Adria banci, 4 miliona KM Razvojnoj banci FBiH i 2 miliona KM Intesa Sanpaolo banci.

I više nego jasno je da je stanje u Aluminiju alarmantno jer gubici ovog preduzeća i eventualni stečaj dovode u pitanje sudbine oko 850 mostarskih radnika.

Kako nam je saopćeno iz Aluminija, vlasnička struktura ove kompanije je: 44 posto Vlada Federacije BiH, 44 posto mali dioničari i 12 posto Vlada Republike Hrvatske.