Privreda
2

Moguć prestanak otkupa kornišona ukoliko se ne poduzmu hitne mjere

Klix.ba
Proizvođači i otkupljivači kornišona u BiH su suočeni sa velikim problemima u poslovanju radi otežanog izvoza koji je nastao zbog poremećaja na EU tržištu. Kao posljedica ove situacije došlo je do smanjenja potražnje i izvoza svježeg kornišona iz Bosne i Hercegovine.

Trenutne štete se procjenjuju na nekoliko miliona KM, a ukoliko se ova dinamika nastavi moguće su štetete i do 20 miliona KM. U BiH preko 7.000 kooperanata se bavi proizvodnjom kornišona. Usljed novonastalih okolnosti njihova egzistencija može biti ugrožena.

Nepovoljna godina za izvoz kornišona na tržište Europske unije dovela je proizvođače i otkupljivače u Unsko-sanskom kantonu u gotovo bezizlazan položaj.

Frima Bašo d.o.o. je ove sezone sklopila ugovore sa 1.115 kooperanata, te se očekuje otkup oko 2.600 tona kornišona do kraja sezone.

"Do današnjeg dana bačeno je 238 tona, a očekujemo da će se nastaviti trend bacanja koji naše proizvođače i našu firmu dovodi u izuzetno nepovoljnu situaciju. Trenutno nemamo pozitivnih saznanja da će tržište sanirati i da će europski otkupljivači vršiti otkup kornišona iz BiH. U ovom trenutku smo našli modul otkupa prve i druge klase, ali je on upitan ukoliko ne dođe do značajne promjene. U zavisnosti od tržišta moguća je i obustava otkupa", izjavio je Nermin Bašić, direktor firme Bašo d.o.o. Velika Kladuša.

Firma Agrodar s.p.z. iz Bihaća ima sklopljene ugovore sa oko 1.000 kooperanata. Iako se očekuje uzgoj od 4.000 tona, otkup će se zaustaviti na 2.000 tona kornišona.

"Od početka sezone smo pretrpjeli velike štete, te smo uništili kako direktno, tako i indirektno preko 500 t robe. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, bit ćemo prinuđeni da smanjimo otkup od naših kooperanata, a smatram da je učinjena ogromna šteta u kooperantskoj proizvodnji u BiH“, izjavio je direktor firme AgroDar s.p.z. Aldin Kuduzović.

Jednako kritična situacija je nastala i kod najvećeg otkupljivača kornišona na većem teritoriju BiH, firme Agrona d.o.o. Živinice koja trenutno procjenjuje nastalu štetu od oko 500.000 KM.