Privreda
40

McDonald's najavio promjene poslovanja i otvaranje novih restorana

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka multinacionalna kompanija McDonald's saopćila je da će promijeniti svoje poslovanje i povećati broj franšiznih restorana na globalnom nivou.

Jedan od svjetski najpopularnijih fast food lanaca izvijestio je da je prvo tromjesečje 2015. godine zaključio sa slabim rezultatima, a izvršni direktor Steve Easterbrook sinoć je predstavio strategiju kojom planira poboljšati poslovanje McDonald'sa.

"Brojevi ne lažu. Neću bježati od hitne potrebe za ponovnim pokretanjem ovog posla“, kazao je Easterbrook.

Naime, 2014. godine prihodi ove multinacionalne kompanije pali su za 15 posto, a prema svemu sudeći ni 2015. godina McDonald'su nije ništa bolja.

Easterbrook je rekao da će novi poslovni plan biti usmjeren na stvaranje upravljačke strukture koja će biti više odgovorna i koja će se sastojati od četiri globalna odjela, ali i da je franšiziranje "gorivo poduzetničkog duha" McDonald'sa, zbog čega ova kompanija ima u planu povećanje broja franšiznih restorana s 82 posto na 90 posto u 2018. godini.

McDonald's planira pokrenuti i dostavu u New Yorku u saradnji sa Postmatesom, a ova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je konkuretni Chipotels uveo dostavu sa istim dostavljačem.

"Kompanija ne može zanemariti želje kupaca, ako je njihova poruka bila jasna“, rekao je Easterbrook.

On je obećao da će se McDonald's za kreiranje menija i marketinga fokusirati na digitalnu tehnologiju.